Gilead Sciences din SUA va investi 5,1 miliarde de dolari pentru a-și mări participația la firma europeană de biotehnologie Galapagos

Gilead Sciences din SUA va investi 5,1 miliarde de dolari pentru a-și mări participația la firma europeană de biotehnologie Galapagos
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 iul 2019

Gilead Sciences va investi 5,1 miliarde de dolari pentru a-și mări participația la firma de biotehnologie belgiano-olandeză Galapagos, pentru a dezvolta și comercializa tratamentele acesteia o perioadă de zece ani, au anunțat duminică cele două companii, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Investiția în Galapagos, care survine la aproape patru ani de când companiile s-au asociat pentru a dezvolta un medicament pentru tratarea afecțiunilor inflamatorii, include o plată în avans în valoare de 3,95 de miliarde de dolari și o investiție în acțiuni din partea Gilead de 1,1 miliarde de dolari, scrie News.ro.

”Gilead obține accesul exclusiv la toți compușii actuali și viitori ai portofoliului Galapagos, în timp ce Galapagos va putea să își extindă activitățile de cercetare și să construiască o infrastructură comercială”, a afirmat directorul general al Gilead, Daniel O’Day, într-un comunicat.

Bruxelles-ul impune condiții suplimentare pentru tranzacția prin care GSK și Pfizer, prezente în România, își combină diviziile de consumer healthcare într-un gigant cu vânzări globale de aproape 13 miliarde dolari CITEȘTE ȘI Bruxelles-ul impune condiții suplimentare pentru tranzacția prin care GSK și Pfizer, prezente în România, își combină diviziile de consumer healthcare într-un gigant cu vânzări globale de aproape 13 miliarde dolari

Producătorul american de medicamente Gilead va plăti 140,59 de euro (158,43 dolari) pentru o acțiune nouă Galapagos, pentru a-și mări participația de la 12,3% la 22%. Prețul este cu aproape 10% peste nivelul la care au închis vineri titlurile Galapagos.

Galapagos a mai anunțat că va cere aprobarea acționarilor pentru a permite Gilead să își extindă în continuare participația, până la 29,9%. Ulterior, acordul include o clauză de pauză de 10 ani, care va împiedica Gilead să mai cumpere acțiuni.

În 2015, Gilead a semnat un acord de peste 2 miliarde de dolari cu Galapagos, care a inclus un avans de 725 de milioane de dolari pentru dezvoltarea medicamentului filgotinib și preluarea unei participații la firma europeană.

Filgotinib este un compus experimental dezvoltat pentru artrita reumatoidă și boala intestinului inflamabil, iar Gilead intenționează să facă cerere în acest an la Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite pentru autoritarea tratamentului.

viewscnt
Afla mai multe despre
gilead sciences
galapagos