Novartis, al treilea mare jucător pe piața farma din România, promite măsuri rapide dacă procurorii găsesc abateri la subsidiara din Grecia, "cel mai mare scandal de mită din istoria statului elen modern"

Novartis, al treilea mare jucător pe piața farma din România, promite măsuri rapide dacă procurorii găsesc abateri la subsidiara din Grecia, "cel mai mare scandal de mită din istoria statului elen modern"
scris 13 feb 2018

Grupul elvețian Novartis, al treilea mare jucător pe piața farma din România, susține că este pregătit să aplice măsuri “rapide și decisive” dacă procurorii greci vor concluziona, în cadrul unei anchete privind presupuse dări de mită, că managerii subsidiarei din această țară au avut o conduită ilegală.

Producătorul farmaceutic elvețian este anchetat în Grecia pentru că ar fi mituit politicieni și medici în perioada 2006-2015, în schimbul fixării prețurilor pentru medicamentele sale la un nivel ridicat artifical și al unei mai mari cote de piață.

Procurorii, care au percheziționat birourile Novartis din Atena în 2017, susțin că aranjamentele ar fi costat statul elen miliarde de euro, iar un oficial din ministerul Justiției a catalogat incidentul drept “cel mai mare scandal din istoria statului modern”, scriu New York Times și MarketWatch.

MedLife verifică dacă poate intra în Bulgaria, Ungaria, Serbia: Este poate momentul să depășim granițele CITEȘTE ȘI MedLife verifică dacă poate intra în Bulgaria, Ungaria, Serbia: Este poate momentul să depășim granițele

Oficiul procurorilor anticorupție a trimis dosarul în Parlament săptămâna trecută, cerând ridicarea imunității pentru 10 politicieni de rang înalt, acuzați că ar fi primit mită de la Novartis. Printre aceștia se numără foștii premieri Antonis Samaras și Panagiotis Pikrammenos, precum și actualul comisar UE pentru migrație, Dimitris Avramopoulos. Toți cei 10 oficiali au negat acuzațiile.

“În cazul în care va fi dovedită o conduită ilegală, vom lua măsuri rapide și decisive și vom face tot posibilul pentru a preveni alte abateri”, a spus un purtător de cuvânt al Novartis, care a precizat că, până în prezent, procurorii nu au pus grupul sub acuzare și nici asociați ai acestuia.

Novartis a fost ținta mai multor investigații privind presupuse fapte de dare de mită și corupție în ultimii trei ani, în China, Coreea de Sud, Turcia și SUA. În 2015, elvețienii au plătit 390 de milioane de dolari pentru a pune capăt mai multor anchete din partea autorităților americane, care suspectau că Novartis a oferit bani unor farmacii pentru ca acestea să promoveze medicamentele sale, în detrimentul competitorilor.

Novartis este unul dintre cele mai mari grupuri farmaceutice la nivel mondial, având circa 120.000 de angajați și vânzări anuale de peste 48 miliarde de dolari.

În România, grupul este prezent prin subsidiara Novartis România, al treilea producător de medicamente de pe piața locală, precum și prin divizia de medicamente generice Sandoz, care deține o fabrică de antibiotice la Târgu Mureș, în care a investit peste 50 de milioane de euro până în prezent. Fabrica din România exportă în peste 60 de țări.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
novartis
grecia
procurori
ancheta
mita
conduita ilegala