Departamentul de urgențe al unui spital din Franța apelează în mod constant la realitatea virtuală în locul medicamentelor folosite în mod tradițional pentru dureri.
Medicii rezidenți din cadrul spitalului St Joseph din Paris au creat un program pentru mediul virtual care ajută pacienții să se relaxeze și să crească toleranța la durere fără ajutorul analgezicelor.
Pur și simplu, pacienților le este pusă pe cap o cască de realitate virtuală pe care rulează scenarii 3D în care aceștia vizualizează grădini japoneze sau ninsori liniștite în mediul rural.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Stimulii vizuali și auditivi plăcuți ajută pacienții să facă față mai bine durerilor. Șeful secției de urgențe, doctorul Olivier Ganasia, spune că realitatea virtuală funcționează în acest caz precum hipnoza.

Prin distragerea atenției, nivelul de durere resimțit se reduce. Doctorul Olivier Ganasia susține că în cel mult 10 ani apelarea la realitatea virtuală în spitale va deveni o rutină.
La ora actuală, terapia prin realitate virtuală este considerată doar un experiment care are nevoie de mai multă cercetare pentru a fi folosit corect și pentru a se stabili dacă nu cumva este vorba doar un efect de tip placebo.
Însă, un studiu publicat în august 2017 de cercetătorii americani susține că realitate virtuală nu face doar să distragă atenția pacientului, ci declanșează modificări chimice ale creierului (pe seama cărora poate fi pusă creșterea toleranței la durere).