Președintele american Donald Trump l-a atacat din nou pe președintele Băncii centrale americane (Fed) Jerome Powell, pe care-l consideră ”prea lent” în scăderea dobânzilor, relatează AFP.
Banca Națională a României vede riscuri în creștere la adresa cursului de schimb, venite din dezechilibrele macroeconomice, peste care se adaugă volatilitatea adusă de noile politici comerciale americane. Există riscul și ca inflația să fie mai mare, ca urmare a războiului tarifar.
Compania Restart Energy intră în concordat preventiv - procedura de evitare a insolvenței - după ce recent obligațiunile i-au fost suspendate de la tranzacționare pe bursă, pe fondul unei anchete DIICOT.
Banca Centrală Europeană (BCE) a redus nivelul dobânzii de referință cu 0,25%, pe fondul stabilizării inflației, dar a semnalat că situația economică și financiară va fi monitorizată atent în continuare, cu o politică monetară prudentă, pe fondul incertitudinii generate de tensiunile comerciale.
Pe 15 august 1971, președintele Richard Nixon întrerupea un episod din serialul „Bonanza” pentru a anunța „o nouă politică economică” familiilor americane adunate în fața televizoarelor în acea duminică seara. Printre nenumăratele măsuri pe care președintele le-a subliniat era o taxă vamală de 10% pe importuri și suspendarea convertibilității dolarului american.
Banca Națională a României (BNR) a anunțat joi un curs de referință de 4,9773 lei pentru un euro, de la un curs de 4,9775 lei înregistrat miercuri.
Economia americană joacă un rol important în consumul global. La sfârșitul anului 2024, consumul reprezenta 68% din PIB-ul Statelor Unite. În valoare absolută, consumul gospodăriilor americane a atins circa 17.5 trilioane USD în 2022, în timp ce zona euro a înregistrat 7.4 trilioane USD, iar China 6.7 trilioane USD. Consumatorii americani generează aproximativ 30% din consumul global, zona euro contribuie cu 13%, iar China reprezintă aproximativ 12% din consumul global. În concluzie, Statele Unite reprezintă cea mai mare piață de consum din lume, cererea internă americană având o pondere importantă în cadrul economiei globale.
Noile titluri Fidelis emise de stat au fost listate astăzi la bursă.
Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut la 5,89% la 5,90%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei.
Eximasig, companie controlată indirect de stat, a subscris în 2024 prime de asigurare de 69,144 milioane de lei, în scădere cu 9,7% față de 2023, în timpul ce profitul net a crescut cu 18,8%, la 17,37 milioane de lei.