Acțiunile europene au încheiat în scădere prima zi de tranzacționare a lunii aprilie, după un declin de 23% în primul trimestru

Acțiunile europene au încheiat în scădere prima zi de tranzacționare a lunii aprilie, după un declin de 23% în primul trimestru
scris 2 apr 2020

Acțiunile marilor companii europene au încheiat tranzacțiile de miercuri, prima zi a lunii aprilie, în scădere cu 2,9%, după un declin de 23%, respectiv de 2.800 de miliarde de dolari, consemnat în primul trimestru, influențate negativ de dovezile tot mai numeroase ale pagubelor economice provocate de răspândirea rapidă a noului coronavirus, transmite Reuters.

Indicele pan-european STOXX 600 a înregistraat în primul trimestru cea mai slabă evoluție din ultimii 18 ani, iar majoritatea pierderilor au avut loc în luna martie, scrie News.ro.

TABEL Românii care vor amânarea ratelor la credite trebuie să facă economii pentru momentul când vor relua plățile. Rate mai mari după suspendare. Cine va suferi cel mai mare impact CITEȘTE ȘI TABEL Românii care vor amânarea ratelor la credite trebuie să facă economii pentru momentul când vor relua plățile. Rate mai mari după suspendare. Cine va suferi cel mai mare impact

Miercuri, acțiunile HSBC, Santander și Lloyds of London s-au aflat printre titlurile care au avut cea mai mare contribuție la declinul de 2,9% al indicelui STOXX 600, după anunțarea suspendării plății dividendelor pentru păstrarea lichidităților, la fel ca și alte bănci europene.

”În Europa există semne incipiente că măsurile de ținere sub control a epidemiei ar putea avea un impact, dar situația din SUA continuă să evolueze destul de rapid. Investitorii oscilează între cele două părți, iar acest lucru domină piețele în acest moment”, a spus Bert Colijn, economist senior la ING în Amsterdam.

În Statele Unite, președintele Donald Trumo a avertizat că următoarele două săptămâni vor fi dureroase, existând semne că numărul deceselor ar putea fi de ordinul sutelor de mii, chiar și în condițiile măsurilor stricte de distanțare socială.

În Europa, profitul companiilor incluse în indicele STOXX 600 ar urma să scadă cu o cincime în trimestru lal doilea, iar dividendele ar urma să fie reduse cu circa 40%.

Indicele londonez FTSE 100 a scăzut cu 3,8%, DAX al bursei din Frankfurt cu 3,9%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 4,3%. Indicele FTSE MIB al bursei din Milano a pierdut 2,97%, iar IBEX 35 al bursei din Madrid 3,04%.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni europene
bursa