Acțiunile europene au rămas în teritoriu negativ. Piața britanică face notă discordantă, pe fondul creșterii economice peste estimări

Acțiunile europene au rămas în teritoriu negativ. Piața britanică face notă discordantă, pe fondul creșterii economice peste estimări
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 27 oct 2016

Acțiunile europene au închis în ușoară scădere, continuând seria declinurilor începută luni, la capătul unei sesiuni în care au fluctuat între câștiguri și pierderi de circa o jumătate de punct procentual, pe fondul datelor dezamăgitoare privind producția industrială din China și al unei noi runde de raportări financiare. Bursa londoneză s-a apreciat, după ce Statistica britanică a anunțat o creștere economică peste așteptări pentru trimestrul încheiat în septembrie. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele pan-european Stoxx Europe 600 fost aproape de prima evoluție pozitivă din ultimele patru ședințe, însă “s-a împiedicat” de pragul de 342 de puncte și a închis sub această valoare, consemnând o depreciere la nivelul zilei de sub 0,1%.

Bursa de la Londra a avut cea mai bună performanță dintre piețele vest-europene astăzi, câștigul de 0,4% fiind alimentat de datele referitoare la evoluția economiei britanice din trimestrul al treilea. Produsul intern brut al Marii Britanii a crescut cu 0,5% raportat la trimestrul anterior, peste estimările analiștilor, care se așteptau la un avans de 0,3%.

Compania de curierat ZTO Express a atras 1,4 mld. dolari pe bursa newyorkeză, cea mai mare ofertă publică din 2016 CITEȘTE ȘI Compania de curierat ZTO Express a atras 1,4 mld. dolari pe bursa newyorkeză, cea mai mare ofertă publică din 2016

În pofida faptului că economia britanică s-a dovedit până în prezent mai rezistentă la urmările votului pro-Brexit decât estimările inițiale, analiștii nu sunt convinși că evoluția viitoare va fi la fel de bună.

Reacția imediată “nu a fost una de bucurie, ci de precauție”, spune Connor Campbell, analist financiar la Spreadex. “Cu alte cuvinte, dat fiind proximitatea față de vot (de la referendum – n.r.), datele privind PIB din trimestrul al treilea sunt aproape la fel de inutile ca și cele pentru trimestrul al doilea pentru a înțelege care sunt șansele economiei britanice după finalizarea divorțului de UE”, a precizat acesta într-o notă citată de MarketWatch.

Pe alte piețe, indicele DAX 30 (Frankfurt) a crescut cu 0,1%, CAC 40 (Paris) a scăzut marginal, cu 0,02%, iar IBEX 35 (Madrid) a avansat cu 0,3%.

Acțiunile Nokia s-au depreciat cu 7,6%, după ce compania finlandeză a raportat a treia pierdere trimestrială consecutivă, din cauza vânzărilor slabe de echipamente pentru rețele și a costurilor legate de preluarea Alcatel-Lucent.

Tot pe partea de scăderi, titlurile Telefonica, cel mai mare operator telecom din Spania, au pierdut 1% din valoare în urma anunțului companiei că nu va plăti dividende pentru 2016 și 2017, în timp ce acțiunile furnizorului britanic de servicii pentru industria petrolieră AMEC Foster Wheeler au scăzut cu 20,4%, în condițiile în care șeful companiei a spus că se așteaptă în continuare la o evoluție slabă în mai multe piețe cheie.

La polul opus, rivalul francez Technip a încheiat cu un câștig de 2,2%, similar celui înregistrat de gigantul petrolier Statoil, din Norvegia.

În sectorul bancar, acțiunile Barclys s-au apreciat cu 4,9%, iar cele ale Banco Bilbao Vizcaya Argentaria cu 2,4%, pe fondul rezultatelor financiare peste așteptări.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni europene
evolutii
marea britanie
pib