Acțiunile europene întrerup creșterile, din cauza riscului de faliment al Evergrande și datelor dezamăgitoare

Acțiunile europene întrerup creșterile, din cauza riscului de faliment al Evergrande și datelor dezamăgitoare
scris 24 sep 2021

Acțiunile europene au scăzut vineri, în contextul revenirii îngrijorărilor legate de un posibil faliment al grupului chinez Evergrande și al datelor dezamăgitoare privind încrederea în economia Germaniei.

Indicele paneuropean Stoxx 600 a pierdut 0,9% în ultima ședință a săptămânii, după trei zile consecutive de creșteri. Totuși, la nivel săptămânal, indicele a avut un avans modest, de 0,3%.

Cel mai mare declin în sesiunea de vineri a fost înregistrat de companiile din sectorul vânzărilor cu amănuntul. Companiile producătoare de echipmente sportive, Adida, Puma și JD Sports, au pierdut câte aproximativ 3%, după ce rivalul lor american, Nike, a redus estimările legate de vânzări pentru anul în curs. Totodată, compania anticipează întârzieri de livrări în perioada Sărbătorilor, din cauza problemelor cu lanțurile de aprovizionare.

"Acțiunile au luat o pauză după raliul recent, în contextul probabilității crescute a falimentului Evergrande", a afirmat Sebastien Galy de la Nordea Asset Management, citat de Reuters.

Franța și Rusia au convenit să negocieze pentru rezolvarea disputei legate de o lege rusească referitoare la șampanie CITEȘTE ȘI Franța și Rusia au convenit să negocieze pentru rezolvarea disputei legate de o lege rusească referitoare la șampanie

Temerile investitorilor cu privire la soarta Evergrande s-au amplificat din nou, având în vedere lipsa de informații despre plata unor dobânzi pe care gigantul le datora ieri.

Totodată, un sondaj al Ifo Institute a arătat o scădere a încrederii în economia Germaniei, cea mai mare din UE, pentru a treia lună la rând.

Indicele Dax, al bursei de la Frankfurt, a scăzut cu 0,7%. În weekend, Germania urmează să aleagă succesorul actualului cancelar, Angela Merkel.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
evergrande
stox 600
actiuni
dax
incredere
economie
ifo
merkel
burse