Acțiunile europene scad abrupt, pe fondul temerilor legate de retragea stimulilor monetari

Acțiunile europene scad abrupt, pe fondul temerilor legate de retragea stimulilor monetari
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 19 aug 2021

Acțiunile marilor companii europene scad abrupt în ședința de joi, pe fondul temerilor legate de retrage stimulilor monetari, care au împins bursele globale către noi maxime istorice în ultimul an.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În jurul orei 13:00, ora României, indicele paneuropean Stoxx 600 este în scădere cu peste 1,7%.

Goldman Sachs cumpără NN Investment Partners, prezentă și în România, cu 1,7 miliarde de euro CITEȘTE ȘI Goldman Sachs cumpără NN Investment Partners, prezentă și în România, cu 1,7 miliarde de euro

Indicele CAC 40, al bursei de la Paris pierde circa 2,5%, iar DAX, al bursei de la Frankfurt, are un declin de 1,6%.

Acțiunile companiilor miniere înregistrează cele mai puternice scăderi, indicele sectorial fiind în coborâre cu 4,6%. Acesta este cel mai mare declin al indicelui de sector din ultimul an.

Investitorii se tem de retragerea stimulilor monetari, după ce Rezerva Federală a SUA (Fed) a indicat că și-ar putea înăspri politica monetară mai devreme decât estima inițial. Mai exact, minuta celei mai recente ședințe de politică monetară din SUA, publicată ieri, relevă intanția Fed de a reduce achizițiile lunare de active, cel mai probabil până la finele anului. 

Anterior, Fed și-a luat angajamentul de a continua programul masiv de achiziții de obligațiuni, în valoare de 120 miliarde de dolari, “până când se vor realiza progrese substanțiale în ceea ce privește atingerea obiectivelor privind ocuparea forței de muncă și stabilitatea prețurilor”.

Potrivit minutei de la ultima ședință a Fed, diminuarea achizțiilor lunare ar putea începe "destul de curând, în contextul existenței riscului ca nivelul ridicat al inflației să fie mai persistent decât a fost anticipat".

Contractele futures pe indicii bursieri americani sunt și ei în scădere, declinul fiind însă sub 1%.

viewscnt
Afla mai multe despre
stoxx 600
burse
dax
cac 40
ftse 100
fed
minuta fed
politica monetara
achizitii
stimulare monetara
obligatiuni