Acțiunile europene și petrolul, în creștere la jumătatea tranzacțiilor. Lira sterlină a coborât sub pragul de 1,30 dolari

Acțiunile europene și petrolul, în creștere la jumătatea tranzacțiilor. Lira sterlină a coborât sub pragul de 1,30 dolari
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 9 aug 2016

Acțiunile europene înregistrează creșteri la jumătatea tranzacțiilor de marți, cu toate sectoarele "pe verde", susținute de companiile din telecom și de sectorul energetic, în condițiile în care petrolul continuă să se scumpească în urma informațiilor privind o eventuală reluare a discuțiilor pe tema înghețării producției mondiale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În jurul orei 14:40, indicele pan-european Stoxx Europe 600 se aprecia cu 0,3%. Luni, indicele a crescut cu mai puțin de 0,1%, până la 341,53 puncte, însă avansul a fost suficient pentru a marca cea mai bună cotație de la închidere începând cu 27 iulie, potrivit datelor FactSet, preluate de MarketWatch.  

Titlurile companiilor petroliere consemnau printre cele mai mari creșteri la jumătatea zilei, susținute de avansul cotațiilor "aurului negru" cu până la 0,4%.

După o scădere temporară cauzată de marcarea profiturilor de către investitori, prețurile petrolului și-au reluat avansul început luni, pe fondul informațiilor potrivit cărora mai mulți membri OPEC, printre care Venezuela și Kuweit, vor să reia discuțiile cu principalii producători mondiali în vederea limitării producției lunare și, implicit, al surpluslui de petrol din piețe. Membrii OPEC vor avea o întâlnire informală la finele lunii septembrie, în Algeria.

Efectul Brexit: Litigiile fiscale de la Curtea Europeană de Justiție se vor înmulți CITEȘTE ȘI Efectul Brexit: Litigiile fiscale de la Curtea Europeană de Justiție se vor înmulți

Prețul petrolului Brent era în urcare cu 0,24% pe bursa de Londra, până la 45,50 dolari-baril, după o creștere de 1,1% ieri. La New York, barilul de petrol WTI era cotat la 43,20 dolari, reprezentând un avans de 0,4% față de referință.

În alte sectoare, acțiunile operatorului de telecomunicații Altice, deținut de miliardarul Patrick Drahi, au urcat cu 13,6%, pe fondul performanței financiare robuste din al doilea trimestru. Profitul companiei înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare (EBITDA) a crescut cu 2,7% raportat la perioada similară din 2015, până la 2,27 miliarde de euro, sprijinit de evoluția favorabilă pe piețele din SUA și Portugalia.

Titlurile rivalului francez SFR Group s-au apreciat cu 11,5%, după ce compania a estimat creșterea prețurilor în sectorul telefoniei mobile din Franța în perioada următoare.  

Pe marile piețe europene, indicele DAX 30, al bursei de la Frankfurt, era în creștere cu 0,8%, CAC 40 (Paris) cu 0,6%, în timp ce FTSE 100 (Londra) se aprecia cu 0,3%.

Lira sterlină a scăzut cu 0,5% față de dolarul american, la 1,2975 unități, pe fondul datelor slabe privind evoluția industriei producătoare din Marea Britanie în luna iunie și a schimburilor comerciale externe, în condițiile în care deficitul comercial al țării s-a adâncit cu aproape 1 miliard de lire, la 12,4 miliarde de lire.

Deprecierea monedei britanice este alimentată și de comentariile bancherului Ian McCafferty, membru în conducerea executivă a Băncii Angliei. Într-un editorial pentru The Times, McCafferty a apreciat că banca centrală britanică ar putea reduce și mai mult dobânda cheie, până aproape de 0%, accelerând, în același timp, programul de relaxare cantitativă.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni europene
burse
evolutii
petrol
lira sterlina