ANALIZĂ PROFIT TV Evoluții spectaculoase ale cotațiilor acțiunilor după rezultatele trimestriale

ANALIZĂ PROFIT TV Evoluții spectaculoase ale cotațiilor acțiunilor după rezultatele trimestriale
Cătălin Chivu
Cătălin Chivu
scris 25 oct 2019

Banca Centrală Europeană (BCE) a menținut ieri nivelul scăzut record al dobânzilor și a confirmat că va lansa, la 1 noiembrie, "atât timp cât va fi necesar", o nouă rundă de achiziții de obligațiuni, în valoare de 20 miliarde euro pe lună.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

De asemenea, a reafirmat că se va păstra "nivelul actual sau mai scăzut" al dobânzilor până când inflația va tinde "robust" către obiectivul țintă al băncii, respectiv o creștere a prețurilor mai apropiată de 2%. Mario Draghi, în ultima sa conferință de presă ca președinte al BCE, a spus că ”inflația principală este probabil să scadă în continuare”, și a cerut ca ”guvernele cu spațiu fiscal să acționeze în timp util” (dar Germania nu ascultă). În altă ordine de idei China se arată dispusă să cumpere bunuri agricole de 20 miliarde dolari în primul an, dacă va semna un acord comercial parțial cu Statele Unite ale Americii (SUA). În ceea ce privește saga Brexit, continuă să se mențină incertitudinea. Se așteaptă ca Uniunea Europeană (UE) să anunțe astăzi o dată pentru prelungirea termenului, deși acest lucru poate fi amânat până săptămâna viitoare. Premierul Boris Johnson încearcă să mizeze totul pe alegeri generale, dar opoziția laburistă dorește asigurări în acest caz că UE va acorda prelungirea până la sfârșitul lunii ianuarie.

Raiffeisen își scoate numele din titulatura băncii pentru locuințe, într-o perioadă extrem de dificilă pentru aceasta. Noul nume: Aedificium Banca pentru Locuințe CITEȘTE ȘI Raiffeisen își scoate numele din titulatura băncii pentru locuințe, într-o perioadă extrem de dificilă pentru aceasta. Noul nume: Aedificium Banca pentru Locuințe

În acest context principalii indici bursieri de pe Wall Street au încheiat mixt sesiunea de aseară, în condițiile în care atenția investitorilor a fost concentrată pe raportările trimestriale. De remarcat creșterea absolut spectaculoasă ale acțiunilor Tesla (+17,67%), după ce compania a atins așteptările trimestriale și a anunțat că noua sa gigafabrică din China, construită în zece luni, este ”gata pentru producție”. În schimb, acțiunile Twitter s-au prăbușit pur și simplu după ce compania a ratat prognozele de venituri cu o marjă largă (824 milioane dolari față de 874 milioane dolari), deoarece problemele legate de algoritmul său au tras în jos vânzările de anunțuri. După închidere au raportat Intel, care creștea (3%) după rezultate foarte bune, în timp ce Amazon (-7%) a dezamăgit și a scăzut puternic.

Zi de creșteri pe bursele europene, după rezultate trimestriale mai bune decât cele așteptate ale unor companii importante, care au pus în umbră ultimele cifre ale indicatorilor PMI, care au arătat că activitatea de producție în zona euro s-a contractat mai mult decât era de așteptat în luna octombrie, iar sectorul serviciilor s-a extins mai puțin decât era estimat. Indicele german DAX (+0,58%) a atins 12,872 puncte, cea mai mare valoare din 19 iunie 2018, pe fondul creșterii acțiunilor din sectoarele auto și produselor chimice. De exemplu au crescut titlurile Daimler (+3,25%), gigantul auto german raportând pentru trimestrul al treilea o creștere mai mare (+8%) decât era de așteptat a veniturilor, pe fondul vânzărilor de autoturisme Mercedes-Benz. La fel și acțiunile BASF (+3,38%), cea mai mare companie chimică din lume confirmând perspectivele anuale, în ciuda anunțării unei scăderi a profitului net și a vânzărilor din al treilea trimestru.

Sesiunea de ieri de la Bursa de Valori București (BVB) a păstrat aceeași indecizie ca și cea precedentă, variațiile principalilor indici fiind absolut nesemnificative, atâta timp cât cotațiile de la finalul ședinței de tranzacționare au fost extrem de apropiate de cele din urmă cu 24 ore. Iar apatia și, mai ales, lipsa investitorilor ,se vede în volumele de doar 5,73 milioane euro. În acest context nu-mi rămâne decât să enumăr că cele mai mari rulaje s-au făcut cu acțiunile Fondul Proprietatea (FP -0,42%), Banca Transilvania (TLV +0,84%), TeraPlast (TRP +0,38%, emitentul anunțând înregistrarea acțiunilor nou-emise în cadrul majorării de capital în valoare de 26,75 milioane lei), Romgaz (SNG -0,52%) și Nuclearelectrica (SNN +2,11%).

Pe piața valutară câștigătorii de ieri au fost yenul japonez (JPY) și dolarul american (USD), în timp ce dolarul neozeelandez (NZD) și lira sterlină (GBP) s-au depreciat cel mai mult dintre monedele importante. EUR/RON a continuat să scadă, 4,7528 fiind cursul stabilit de Banca Națională a României (BNR), însă după atingerea unui minim de 4,7510, cotația a urcat la 4,7570.

viewscnt
Afla mai multe despre
catalin chivu
bursa