ANALIZĂ PROFIT TV Ieri am remarcat scăderea prețului acțiunilor și petrolului, deprecierea lirei sterline și volatilitatea Bitcoin

ANALIZĂ PROFIT TV Ieri am remarcat scăderea prețului acțiunilor și petrolului, deprecierea lirei sterline și volatilitatea Bitcoin
Cătălin Chivu
Cătălin Chivu
scris 18 iul 2019

O nouă zi roșie ieri pe bursa americană, în contextul în care tensiunile comerciale dintre SUA și China persistă. Se pare că un raport în Wall Street Journal, venit către finalul sesiunii, vorbește despre faptul că discuțiile dintre cele două părți s-au blocat, în timp ce Statele Unite încearcă să-și dea seama cum să trateze cazul Huawei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Indicii majori au închis pe minus, aproape de minimele zilei, cu toate că rezultatele pe trimestrul 2 ale giganților financiari americani din ultimele două zile au depășit așteptările. De remarcat că, după închidere, în timp ce rezultatele IBM și eBay au depășit așteptările, acțiunile Netflix au scăzut și cu -11%, după ce compania a afișat venituri un pic mai mici decât așteptările, dar și un câștig pe acțiune mai mare, cifre care până la urmă n-au contat comparativ cu un mare rateu. Căci îngrijorarea investitorilor a venit de la numărul de 2,7 milioane de noi abonați, mult mai mic decât estimările de 5 milioane, o cifră rămasă, se pare, doar o mare dorință. O presiune pe acțiuni a pus-o și scăderea cu circa două procente a cotațiilor petrolului (după un minus de 3% alaltăieri), după ce președintele american Donald Trump a declarat că s-au făcut progrese în relația cu Iranul.

Daniel Dăianu, numit președintele Consiliului Fiscal CITEȘTE ȘI Daniel Dăianu, numit președintele Consiliului Fiscal

Au fost sesiuni negative atât pe piețele de capital europene, cu pierderi mai mari pentru indicii majori decât pentru cei regionali, de exemplu, cât și pentru bursele asiatice, unde însă minusurile au fost mai mici.

Și bursa de la București a fost corelată ieri cu piețele globale, într-o zi în care lichiditatea a fost de doar 6,80 milioane euro, păstrându-se astfel o tendință de scădere evidentă în săptămâna curentă.  A doua zi consecutivă de scădere pentru indicii autohtoni a adus iarăși în prim plan acțiunile Băncii Transilvania (TLV -0,78%), primele în topul rulajelor. Au fost urmate de Romgaz (SNG -0,30%), Fondul Proprietatea (FP -0,46%), OMV Petrom (SNP +0,24%) și BRD Groupe Société Générale (BRD -0,88%). Cel mai bine s-a comportat ieri, afișând o pierdere simbolică, indicele energetic BET-NG (-0,08%), căci doar trei dintre cele zece componente ale sale au terminat ședința de tranzacționare pe roșu, respectiv Romgaz (SNG -0,30%), Transgaz (TGN -1,20%) și Rompetrol Well Services (PTR -2,84%).

Lira sterlină (GBP) a atins ieri în raport cu dolarul american (USD), pentru a doua zi consecutiv, un minim al ultimelor 27 luni, de 1,2380, în contextul reînnoirii temerilor privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără semnarea unui acord. Presiunile mari la vânzare au făcut ca în ultimele patru luni  perechea GBP/USD să piardă peste 6%, readucând în discuție scenariile analiștilor de la Morgan Stanley, citați de Bloomberg, potrivit cărora cotația ar putea coborî până la 1,2000 sau chiar 1,1000, adică minimul istoric din 1985 (a fost chiar sub acel nivel). Banca de investiții prognozează deci o apropiere de paritate între liră și dolar în cazul în care Marea Britanie ar părăsi Uniunea Europeană fără un acord, adică un Hard-Brexit, variantă pe care, în noiembrie, și Banca Angliei (BOE) o imbrățișa, scenariu considerat de către analiști în acel moment ca prea pesimist. Negocierile de săptămâna trecută dintre reprezentanții Marii Britanii și cei ai Bruxelles-ului au fost printre cele mai dificile din ultimii ani, potrivit oficaililor europeni, care se așteaptă ca discuțiile să devină mai ostile după schimbarea guvernului, căci cei doi candidați la șefie, Boris Johnson și Jeremy Hunt, au declarat că nu vor accepta soluția agreată de liderii europeni pentru a evita introducerea post Brexit a unei frontiere fizice între Republica Irlanda și Irlanda de Nord. În ceea ce privește moneda națională, perechea EUR/RON a oscilat între 4,7300 și 4,7350, cursul stabilit de banca Națională a României (BNR) fiind 4,7345.

Evoluție în continuare foarte volatilă pentru Bitcoin, cotația trecând ieri intraday sub zona importantă de suport de la 9,700 - 9,900 dolari. O confirmare a acestei străpungeri poate menține pe mai departe  tendința de scădere din ultimele zile, către un target de 6,000 dolari. După afirmațiile șefului Federal Reserve Jerome Powell și ale președintelui Donald Trump, de care am amintit zilele trecute, David Marcus, director al Facebook însărcinat cu proiectul Libra, a fost audiat marți într-o comisie a Congresului american. Senatorii și-au exprimat îngrijorarea vis-a-vis de criptomonedă, care ar putea fi folosită de organizații ilegale pentru a facilita spălarea de bani sau chiar finanțarea activităților teroriste, însă Marcus a afirmat că Libra nu va fi lansată înainte să fie eliminate îngrijorările autorităților de reglementare. Revenind la Bitcoin, de adăugat că prețul actual, chiar dacă se află cu circa 30% mai jos față de maximele (13,800 dolari) din iunie, este mult mai mare decât minimul (3,400 dolari) din februarie.

viewscnt
Afla mai multe despre
bitcoin
lira sterlina