ANALIZĂ PROFIT TV O nouă zi pozitivă pentru activele de risc

ANALIZĂ PROFIT TV O nouă zi pozitivă pentru activele de risc
Cătălin Chivu
Cătălin Chivu
scris 6 feb 2020

Principalii indici bursieri americani și-au continuat evoluția pozitivă din această săptămână cu a treia închidere consecutivă verde, ceea ce s-a tradus în noi valori record stabilite de S&P500 (3,334.69 puncte +1.13%) și NASDAQ (9,508.68 puncte +0.43%).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Temerile de coronavirus se diminuează pe zi ce trece, cu toate că miercuri China a confirmat aproape 25.000 cazuri și 490 decese. Marți noapte, în timpul discursului privind Starea Uniunii, președintele Donald Trump a declarat că Statele Unite ale Americii (SUA) lucrează strâns cu guvernul chinez pentru a combate virusul. Dealtfel ieri, Reuters a relatat că o echipă de la Universitatea Zhejiang a găsit un medicament eficient pentru a-l trata, iar oamenii de știință britanici au făcut o descoperire semnificativă pentru a găsi un vaccin. Pe plan macro, cifra ADP a relevat că angajările private din SUA au crescut cu 291.000 în ianuarie, înregistrând cel mai mare câștig lunar în aproape cinci ani. Printre cele mai mari câștiguri de aseară le-au înregistrat acțiunile Alcoa (+7,55%), United Health (+5,30%), IBM (+4,84%), Texas Instruments (+4,72%) și Exxon (+4,60%), în timp ce la polul opus s-au aflat Ford Motor (-9,48%), după raportări financiare pentru anul trecut nu prea grozave și, mai ales, estimările în scădere care reprezintă o nouă lovitură pentru producătorul auto, aflat într-un proces de restructurare și, mai ales, Tesla (-17,18%), care pierde o parte din câștigul fabulos din ultimele zile.

PARADOX Zeci de milioane de dolari vin în România pentru că am rămas la periferia burselor. Povestea din 2020 nu este despre BVB piață emergentă, ci una despre bani care migrează din Kuweit CITEȘTE ȘI PARADOX Zeci de milioane de dolari vin în România pentru că am rămas la periferia burselor. Povestea din 2020 nu este despre BVB piață emergentă, ci una despre bani care migrează din Kuweit

Și pe piețele bursiere europene a continuat raliul din ultimele zile, deoarece optimismul că a fost găsită o cură eficientă pentru coronavirusul Wuhan a prevalat în fața comentariilor purtătorului de cuvânt al Organizației Mondiale a sănătății (OMS), Tarik Jasarevic, care a afirmat că nu există terapii eficiente cunoscute împotriva virusului. Totodată și cifrele care arată o creștere a sectorului serviciilor din zona euro mai puternică decât s-a calculat inițial au contribuit la sentimentul pozitiv din piață.

Zi complet verde și la București ieri unde, de data acesta, indicele financiar BET-FI (+0,20%) a rămas în urmă comparativ cu cel general BET (+0,70%) și cel energetic BET-NG (+0,77%), tras în jos de pierderile SIF Banat Crișana (SIF1 -0,70%) și, mai ales, SIF Moldova (SIF2 -1,18%). Putem trece însă la plus volumele de tranzacționare de 11,10 milioane euro, dar și fptul că doar două dintre cele 16 componente ale indicelui reprezentativ au terminat cu pierderi, respectiv Purcari Wineries (WINE -0,42%) și Transgaz (TGN -0,16%).

În topul lichidității s-au aflat iarăși cam aceleași titluri care fac piața mai mereu, adică Banca Transilvania (TLV +0,20%), Fondul Proprietatea (FP +0,38%, care au stabilit un nou maxim de 1,3350 lei pe acțiune) SIF Transilvania (SIF3 +1,86%,pe care s-a efectuat o tranzacție  deal cu 21 milioane acțiuni, reprezentând 0,96% din capitalul social, efectuat la o cotație cu peste 3% ai mare decât cea de la închidere, respectiv 0,4450 lei pe acțiune), OMV Petrom (SNP +0,83%) și Romgaz (SNG +0,72%).

În timp ce francul elvețian (CHF) și yenul japonez (JPY) au continuat să piardă teren, principalele mărfuri tranzacționate s-au scumpit ieri, de reținut fiind creșterea de circa trei procente a cotațiilor petrolului, după zile întregi de scăderi care au dus prețurile la minimele ultimului an.

viewscnt
Afla mai multe despre
catalin chivu
bursa