ANALIZĂ PROFIT TV Serialul Brexit continuă, se anunță noi episoade

ANALIZĂ PROFIT TV Serialul Brexit continuă, se anunță noi episoade
Cătălin Chivu
Cătălin Chivu
scris 23 oct 2019

Parlamentarii britanici au avut ieri două voturi-cheie. Primul a fost aprobarea legislației privind acordul Brexit negociat de Boris Johnson cu Uniunea Europeană (UE), trecută cu 329 la 299 voturi.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Făcând aluzie la celelalte voturi anterioare ale Parlamentului, primul ministru ar trebui să se felicite pentru această reușită însă, cu toate acestea, promisiunea sa pentru a scoate Marea Brianie din UE pe 31 octombrie este în dubiu, căci următorul vot a fost tocmai calendarul accelerat al guvernului privind adoptarea legislației Brexitului, respins cu 322 la 308 voturi, compromițând astfel șansele unei ieșiri cu acord a Regatului Unit la data stabilită. Calendarul prevedea o aprobare a legislației de aplicare a acordului până joi seara, termen considerat prea scurt de legiuitori pentru a dezbate un text de 110 pagini. Astfel, Boris Johnson a suspendat procesul de ratificare al acordului de retragere în Parlamentul britanic în urma respingerii calendarului dorit de guvern, amenințând că va forța alegeri generale înainte de Crăciun, în cazul în care UE va acorda, conform solicitării, o perioadă de prelungire de 3 luni, cum dealtfel s-a și recomamdat de la Bruxelles.

Referitor la evoluțiile bursiere, în Europa a fost ieri o sesiune în general pozitivă, cu variații mici ale cotațiilor. De amintit aici câștigul indicelui londonez FTSE100 (+0,68%), pe fondul unei lire sterline (GBP) mai slăbite în contextul evoluțiilor privind Brexitul. Am remarcat saltul acțiunilor companiei britanice Just Eat (+24,87%), după ce platforma online de livrare a alimentelor a respins o a treia ofertă, de 4,4 miliarde lire, a Prosus (+0,47%), care este divizia internațională a activelor diviziei de internet desprinsă din grupul sud-african Naspers. Argumentul a fost că oferta subevaluează potențialul semnificativ pe termen lung și valoarea strategică a companiei, care și-a reafirmat însă susținerea pentru o fuziune planificată cu liderul livrărilor alimentare de pe continent, compania olandeză Takeaway.com (+2,18%).

McKinsey: Aproape 60% din băncile globale - nepregătite pentru o recesiune, 35% probabil nu ar supraviețui CITEȘTE ȘI McKinsey: Aproape 60% din băncile globale - nepregătite pentru o recesiune, 35% probabil nu ar supraviețui

În plin sezon al raportărilor trimestriale, pe Wall Street a fost o sesiune negativă, în care indicele S&P500 a scăzut sub nivelul de 3.000 puncte iar NASDAQ a pierdut cel mai mult (-0,72%), deoarece negocierile comerciale dintre Statele Unite ale Americii (SUA) și China înregistrează progrese lente. Printre cele mai mari scăderi le-au înregistrat acțiunile Travelers (-8,29%), după ce compania de asigurare a înregistrat un câștig pe acțiune (1,43 dolari) mult mai mic decât așteptările (2,35 dolari), dar și McDonald's (-5,04%), cu venituri mai mici (5,43 miliarde dolari) decât așteptările (5,49 miliarde dolari). În schimb au crescut titlurile Lyft (+6,56%), după ce cofondatorii săi au declarat pentru Wall Street Journal că se așteaptă să ajungă la rentabilitate cu un an de zile mai devreme decât se aștepta, dar și Procter&Gamble (+2,60%), după ce compania și-a revizuit pozitiv (la 3-5%) perspectiva privind veniturile. Trebuie adăugat că astăzi va fi una dintre cele mai importante zile de raportări trimestriale de până acum, cu Microsoft, Boeing, Caterpillar și alte companii importante așteptate să-și prezinte rezultatele financiare.

La București în schimb a fost o ședință de tranzacționare preponderent pozitivă, excepția fiind indicele sectorial financiar BET-FI (-0,16%), care a închis foarte aproape de cotația din urmă cu 24 ore, asta din cauza scăderii de peste un procent a titlurilor Fondului Proprieteatea (FP -1,26%). Volumele de tranzacționare au fost de 6,79 milioane euro, ușor peste media din ultima perioadă, au inclus și un transfer deal cu un număr de 11,90 milioane acțiuni Sinteza Oradea (STZ +2,34%), reprezentând 18% din capitalul social al companiei, în valoare de 2,81 milioane lei. Cele mai mari rulaje s-au făcut pe aceleași acțiuni aflate în topul lichidității mai de fiecare dată, respectiv Romgaz (SNG +0,92%), Banca Transilvania (TLV 0,00%), BRD Groupe Societe Generale (BRD +0,84%), Digi Communications (DIGI +1,65%) și Fondul Proprietatea (FP -1,26%).

Pe piața valutară, în contextul evoluțiilor din Parlamentul britanic și după creșterile puternice din ultimele zile, lira sterlină (GBP) s-a depreciat cu peste 3,5% față de coșul valutelor majore, perechea GBP/USD pierzând circa 100 puncte. De partea cealaltă s-au aflat yenul japonez (JPY +2,20%) și dolarul american (USD +1,30%). În ceea ce privește moneda națională, leul își continuă parcă pe neobservate deprecierea, EUR/RON trecând de nivelul de 4,7600, cursul stabilit de Banca Națională a României (BNR) fiind 4,7601.

Cotațiile futures ale principalelor mărfuri rămân în continuare în jurul nivelurilor din ultimele zile, evoluțiile fiind în general în consolidare în așteptarea unor viitoare mișcări mai pronunțate.

viewscnt
Afla mai multe despre
catalin chivu
bursa