ANALIZĂ PROFIT TV Tesla ajunge la 780 dolari pe acțiune în timp ce cotațiile petrolului se prăbușesc

ANALIZĂ PROFIT TV Tesla ajunge la 780 dolari pe acțiune în timp ce cotațiile petrolului se prăbușesc
Cătălin Chivu
Cătălin Chivu
scris 4 feb 2020

Principalii indici bursieri de pe Wall Street  a avut o revenire solidă aseară, în special indicele tehnologic NASDAQ (+1,34%), după o sesiune în care, deși au persistat, temerile de coronavirus s-au mai estompat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Liderul chinez Xi Jinping a descris focarul de coronavirus drept un test major al guvernării țării. Pe partea macro, indicele de producție ISM a crescut la 50,9, sugerând o expansiune în sectorul de fabricație, cel mai înalt nivel din iulie și cu mult peste cifra revizuită pozitiv de  47,8 din luna precedentă, reflectând reducerea tensiunilor comerciale. De departe vedeta zilei a fost Tesla (+19,89%), după comentariile bullish din partea unor analiști care cred că mai există loc pentru o apreciere semnificativă a prețului acțiunilor producătorului de mașini electrice (acum la 780 dolari). Creșteri peste medie au realizat și acțiunile Netflix (+3,74%), Alphabet (+3,61%), Uber (+3,58%), Alibaba (+3,15%) și Nike (+3,08%).

GRAFICE Bloomberg: În pofida inflației ridicate, băncile centrale din Europa de Est, inclusiv România, evită majorarea dobânzilor CITEȘTE ȘI GRAFICE Bloomberg: În pofida inflației ridicate, băncile centrale din Europa de Est, inclusiv România, evită majorarea dobânzilor

A fost verde și pe piețele bursiere europene, în condițiile în care existat o oarecare ușurare după ce Banca Populară Chineză (PBOC) a redus ratele dobânzilor și a injectat 1,2 trilioane yuani (circa 175 miliarde dolari) pe piețele monetare, în încercarea de a sprijini economia în urma focarului de coronavirus. Printre cele mai mari creșteri le-au înregistrat indicii de la Milano (FTSE MIB +0,96%) și Londra (FTSE100 +0,55%), acesta fiind ajutat de slăbiciunea lirei sterline, pe fondul temerilor reînnoite ale unui Brexit fără acord, după ce negociatorul principal al Uniunii Europene (UE) Michel Barnier și premierul britanic Boris Johnson, au anunțat poziții de negociere foarte diferite înaintea discuțiilor comerciale de luna viitoare.

Prima săptămâna din februarie a debutat la Bursa de Valori București (BVB) cu scăderi, corelarea oarecum întărziată față de bursele europene și globale majore resimțindu-se și de data aceasta. În ceea ce privește volumele de tranzacționare, cifra de 7,34 milioane euro se apropie mai degrabă de media de anul trecut decât de cea de săptămâna trecută, însă acesta poate fi cumva un aspect pozitiv în perspectiva menținerii trendului crescător. Și tot spre deosebire de săptămâna trecută, lichiditatea nu a mai fost concentrată pe doar 1-2 emitenți, în topul de ieri aflându-se BRD Groupe Societe Generale (BRD -0,74%), BancaTransilvania (TLV -0,58%), SIF Oltenia (SIF5 +1,12%), OMV Petrom (SNP -0,36%) și Romgaz (SNG -1,28%). Vânzările au fost mai accentuate pe acțiunile bancare și cele ale companiilor din energie, influențate de scăderea cotațiilor petrolului, însă ziua de ieri a fost complet roșie, atâta timp cât dintre componentele indicilor BET (-0,70%), BET-FI (-0,59%) și BET-NG (-0,68%), doar Conpet (COTE +1,00%), Electrica (EL +0,47%), Rompetrol Rafinare (RRC +1,04%) și SIF Oltenia (SIF5 +1,12%) au închis pe verde ieri.

Pe piața valutară moneda americană (USD) a fost cea mai puternică ieri, evoluția fiind influențată cu siguranță de cifrele indicatorilor ISM, urmat de dolarul australian (AUD), înaintea ședinței de politică monetară de astăzi a Reserve Bank Of Australia (RBA), care a menținut dobânda neschimbată la 0,75% pe an. Lira sterlină (GBP) s-a depreciat cel mai mult, după ce Boris Johnson și Michel Barnier au început monologul acordului comercial.

De remarcat a 10-a zi din ultimele 11 de scădere a cotațiilor petrolului, pierderile de 3-4% ducând prețurile la nivelurile de acum un an, respectiv 50 dolari pe baril pentru CrudeWTI și 54 dolari pe baril pentru Brent. Au existat unele rapoarte conform cărora OPEC ar dori să reducă oferta, dar care nu au ajutat. Scăderea poate anticipa așteptările pentru următoarele luni, atâta timp cât o economie chineză mai lentă sau o economie globală mai lentă ar avea impact asupra cererii de petrol.

viewscnt
Afla mai multe despre
catalin chivu
bursa