Anghel, BVB: Bursa din România ar putea fi ridicată la statutul de piață emergentă în 2020

Anghel, BVB: Bursa din România ar putea fi ridicată la statutul de piață emergentă în 2020
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 mai 2017

România are șanse să treacă de la statutul de piață de frontieră la cel de piață emergentă în 2020, în contextul în care îndeplinește criteriile calitative, dar are nevoie de creșterea lichidității și de listarea Hidroelectrica, a declarat luni președintele Bursei de Valori București (BVB), Lucian Anghel, în cadrul Forumului Pieței Financiare, organizat de Asociația Română a Băncilor (ARB).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Un raport realizat în martie a anului trecut de FTSE Russell arăta că piața de capital din România îndeplinește opt din nouă criterii pentru a-și îmbunătăți statutul la categoria piață de capital emergentă, de la categoria piață de frontieră, în care este situată în prezent, dar nu se califică după unul dintre cele mai importante criterii, cel al lichidității pieței, scrie News.ro.

Astfel, România are nevoie de mai multe companii mari care să se listeze pe BVB, iar listarea Hidroelectrica ar accelera puternic procesul de trecere la un nou statut, a subliniat Anghel, care speră că această trecere va fi făcută în 2020.

”În 2020, cred că vom fi piață emergență, în contextul creșterii capitalizării companiilor. Valoarea totală a capitalizării ar putea ajunge la 15-20% din Produsul Intern Brut (PIB), față de 12% în prezent. Sper că, atunci, vom depăși Cehia și Ungaria din acest punct de vedere”, a afirmat Anghel.

Valoarea de piață a companiilor românești listate la BVB a ajuns la 20,4 miliarde de euro săptămâna trecută, cel mai înalt nivel din ultimii nouă ani, după listarea Digi Communications (simbol bursier DIGI).

Companiile românești ajung la o capitalizare de peste 20 de miliarde de euro pentru prima dată în 9 ani CITEȘTE ȘI Companiile românești ajung la o capitalizare de peste 20 de miliarde de euro pentru prima dată în 9 ani

Directorul general al Fondului Proprietatea (FP), Greg Konieczny, a declarat recent că listarea pe bursă în acest an a producătorul de energie Hidroelectrica, una din cele mai profitabile companii de stat, ar fi un miracol, în condițiile în care numirea unui consiliu provizoriu va întârzia semnificativ acest proces, iar un consiliu permanent ar urma să fie numit probabil până la finalul anului.

Listarea Digi este cea mai mare listare privată din istoria BVB. Prețul acțiunilor în cadrul ofertei a fost de 40 lei pe acțiune, la acest preț, valoarea ofertei fiind de peste 944 milioane lei (207 milioane euro).

Anterior, recordul era deținut de MedLife, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii medicale private din România, care a reușit anul trecut să strângă din piață 230 milioane lei (50,9 milioane euro) de la investitori.

viewscnt
Afla mai multe despre
lucian anghel
bvb
bursa