ASF începe să facă ordine pe piața de capital, în rândul intermediarilor nereglementați

ASF începe să facă ordine pe piața de capital, în rândul intermediarilor nereglementați
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 aug 2020

O decizie a Autorității pentru Supraveghere Financiară (ASF) care nu spune prea multe nespecialiștilor va avea un impact substanțial – și benefic – asupra pieței de capital din România. La începutul lunii august, în ASF a început să funcționeze Serviciul Monitorizare Activități Neautorizate, devenit operațional în urma unei modificări de regulament al Autorității, publicate în Monitorul Oficial.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Surse din companiile autorizate, cu vechime în piețele financiare, comentează pozitiv această decizie, care are potențialul de a curăța piața de intermediarii neautorizați, aceștia fiind în acest moment prezenți în număr chiar mai mare decât firmele autorizate.

Digitalizarea, globalizarea și diversificarea ce caracterizează piețele investiționale în ultimii ani au ca efect multiplicarea modelelor de afaceri și a schemelor organizaționale din zona companiilor de brokeraj, iar schemele sunt din ce în ce mai complicate.

Serviciul pentru Monitorizarea Activităților Neautorizate se va concentra pe analizarea informațiilor din petițiile ajunse la ASF, identificarea și monitorizarea posibilelor entități care operează fără să fie înscrise în registrul ASF, comunicarea continuă cu autoritățile similare din plan internațional și colaborarea cu alte instituții locale abilitate pentru obținerea de informații suplimentare privind entitățile vizate.

Decizia de înființare a noului departament răspunde unor solicitări și critici formulate de mulți ani la adresa ASF, plângeri atât din partea companiilor reglementate din piață pentru competiție neloială, cât și la nivel internațional, inclusiv de regulatori, referitor la faptul că există multiple companii care operează de pe piața locală fără să fie înscrise la ASF și fără să aibă o licență validă pentru a-și promova serviciile la nivel european. O astfel de decizie întărește și încrederea investitorilor în serviciile oferite de societățile active în piață, având un efect benefic la nivelul întregii industrii.

Deschiderea noului departament vine la numai o lună de la confirmarea de către Parlament a lui Nicu Marcu, noul președinte al ASF. Decizia a fost operaționalizată de vicepreședintele Gabriel Grădinescu, care răspunde la ASF de Sectorul Instrumentelor și Investițiilor Financiare.

Piața tinde să vadă inițiativa noii conduceri ca pe un prim semnal pozitiv, în sensul adaptării ASF la noile realități de business, un tonus nou și desprindere de “metehnele trecutului” .

viewscnt
Afla mai multe despre
asg
serviciu