ASF a câștigat procesul cu fostul președinte al fostei CSA, care pretindea 1,5 mil. lei pentru încetarea mandatului înainte de termen

ASF a câștigat procesul cu fostul președinte al fostei CSA, care pretindea 1,5 mil. lei pentru încetarea mandatului înainte de termen
scris 28 apr 2016
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a câștigat definitiv procesul cu fostul președinte al fostei Comisii de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) în perioada 2011 – 2012, Constantin Buzoianu, Curtea de Apel București respingând ca nefondat apelul formulat de acesta în dosarul în care pretindea peste 1,5 milioane de lei drept compensații pentru încetarea mandatului înainte de termen.
 
Verdictul final în acest litigiu vine după ce, în luna decembrie 2015, Tudor Baltă, fost vicepreședinte al CSA, a pierdut definitiv procesul cu ASF pentru o pretenție similară de peste un milion de lei.

Totodată, ASF a câștigat definitiv procesele intentate de Dragoș Mihalache și Cristian Toma – foști membri Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), și respectiv de Mihaela Gunata și Valentin Halichias – foști asistenți cabinet membri CSA.

Alți 11 foști membri ai structurilor de conducere din vechile autorități de supraveghere a asigurărilor, pieței de capital și pieței pensiilor private (CSA - Angela Toncescu, Claudian Frunzulică; Comisia Națională a Valorimor Mobiliare (CNVM) – Gabriela Anghelache, Lorand Kralik, Gheorghe Albu, Alexe Gavrilă, Dorina Mihăilescu, Bogdan Chetreanu, Ștefania Ferencz, Cătălina Sava; CSSPP – Vladimir Soare) sunt în litigiu cu ASF, pretinzând compensații pentru încetarea mandatelor în sumă totală de peste 15,5 milioane de lei.

Urmare a comasării celor trei foste autorități, ASF este parte în 125 de litigii de muncă, dintre care 29 au ca obiect pretenții salariale solicitate de către foști membri/salariați CNVM, CSA, CSSPP, iar 96 au ca obiect recuperarea unor sume rezultate din actele de control ale Curții de Conturi.

În urma procesului de restructurare a ASF, din perioada 2014 – 2015, au părăsit instituția circa 150 de salariați. Astfel, au rezultat 12 litigii de muncă, dintre care 8 litigii au fost câștigate în primă instanță, până la acest moment.

În total, ASF a înregistrat 153 de dosare de litigii de muncă, dintre care 98 câștigate pe fond, 10 câștigate în mod definitiv, 4 pierdute definitiv, 30 pe rol și 11 suspendate.

Înființată în anul 2013, ASF este autoritatea națională pentru reglementarea și supravegherea piețelor asigurărilor, a pensiilor private, precum și a pieței de capital.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
litigiu
csa
buzoianu