ASF: Asigurătorii au majorat tarifele RCA pentru transportatori în limitele protocolului din decembrie 2015

ASF: Asigurătorii au majorat tarifele RCA pentru transportatori în limitele protocolului din decembrie 2015
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 12 ian 2016

Tarifele RCA pentru transportatori au fost majorate de asigurători în limitele stabilite printr-un protocol din decembrie 2015, de cel mult 50% față de nivelul din iunie 2015, a anunțat Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), după întâlnirea cu reprezentanții companiilor de asigurare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Întâlnirea a avut loc marți, la sediul ASF, la ședință participând reprezentanții celor nouă societăți de asigurare autorizate să vândă polițe RCA - Allianz-Țiriac, UNIQA, Asirom, Carpatica Asig, City Insurance, Euroins, Generali, Groupama și Omniasig.

“Inventarierea pozițiilor celor nouă societăți a relevat respectarea - cu unele excepții marginale, pe categorii de produs - plafonării majorărilor de tarif la 50%, confirmând faptul că noile contracte de asigurare obligatorie RCA încheiate cu transportatorii se înscriu în linia asumată prin protocolul din decembrie 2015”, se arată în comunicatul ASF remis Profit.ro.

COTAR amenință ASF cu instanța pentru că nu a respectat un protocol care prevedea limitarea scumpirilor la RCA CITEȘTE ȘI COTAR amenință ASF cu instanța pentru că nu a respectat un protocol care prevedea limitarea scumpirilor la RCA

Protocolul, consultat de Profit.ro, a fost întocmit în data de 22 decembrie 2015 la sediul ASF, în urma unei întâlniri la care au participat reprezentanții instituției (președinte, vicepreședinte și director în sectorul Asigurări-Reasigurări), ai organizațiilor patronale ale transportatorilor din România (UNTRR, FORT, COTAR, APTE 2002, ARTRI, AOTR, ANTTI, ADTI), ai asigurătorilor care emit RCA, ai UNSAR, ai UNSICAR, ai Ministerului Finanțelor și ai Consiliului Concurenței.

Documentul a fost semnat doar de reprezentanții ASF și ai organizațiilor patronale ale transportatorilor din România.

ASF subliază, în comunicatul transmis marți, necesitatea diferențierii între anumite prețuri de ofertă generate automat de sistemele societăților de asigurare, care pot depăși în unele cazuri plafonul de majorare de 50%, și tarifele finale din contractele încheiate cu societățile de transport.

Asigurătorii au reconfirmat, în cadrul ședinței, că nu vor depăși limita convenită, cu atât mai mult cu cât în prezent au posibilitatea de a renegocia condițiile de preț, după recenta eliminare din norma RCA a plafonării reducerilor, aceștia putând oferi practic discounturi oricât de mari.

”Noi  monitorizăm permanent situația de pe piața RCA și îi invităm pe transportatori să ne semnaleze eventualele cazuri în care ofertele avansate de asigurători nu se încadrează în plafonul de majorare de 50% sau dacă se află în imposibilitatea de a-și asigura autovehiculele la societăți care respectă plafonul”, a declarat președintele ASF, Mișu Negrițoiu.

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) a anunțat, marți, că ar putea acționa în judecată ASF pentru că instituția nu a respectat protocolul semnat la finele anului trecut, care prevede, printre altele, limitarea creșterii tarifelor la polițele RCA la cel mult 50% față nivelul din iunie 2015.

“În cazul în care se va dovedi că întâlnirea din 22 decembrie 2015 a fost doar o încercare de inducere în eroare a transportatorilor, pentru a se obține încetarea protestelor, pe lângă acțiunile noastre viitoare, vom deschide o acțiune în instanță împotriva ASF, care încalcă mai multe legi internaționale”, se arată într-un comunicat al COTAR, remis marți Profit.ro.

Măsurile incluse în protocol prevăd limitarea creșterilor tarifelor RCA în medie, cu până la 50% comparativ cu tarifele anterioare majorărilor, operate până la 30 iunie 2015, și eliminarea componentei de Carte Verde în cadrul fundamentării tarifelor RCA, în cazul operatorilor de transport local.

O altă măsură asupra căreia semnatarii documentului au convenit este operarea unor amendamente la Norma 23/2014 privind RCA, în vederea asigurării proporționalității între creșterea tarifelor din noile notificări față de evoluția daunalității medii înregistrate de asigurători, precum și posibilitatea achiziționării de polițe RCA pe perioade mai scurte (1 lună).

“Conform protocolului pe care reprezentanții autorităților și l-au asumat, până la sfârșitul anului trecut trebuia să se facă modificările pentru normele RCA, în sensul celor discutate, lucru care nu s-a întâmplat, iar firmele de asigurare au crescut deja valoarea polițelor RCA mai mult decât s-a negociat. Protocolul de înțelegere prevedea și excluderea Cărții Verzi de la calculul daunalității, pentru transportul local de persoane”, se mai spune în comunicatul COTAR.

Pe termen mediu, se arată în protocol, măsurile vizează îmbunătățirea bazei de date CEDAM și identificarea de soluții pentru optimizarea modului de emitere a polițelor RCA  (poliță pe vehicul și șofer), creșterea nivelului de transparență și afișarea de informații suplimentare privind modul de fundamentare a tarifelor (formula de calcul, istoric de daunalitate, detalii privind calculele actuariale) precum și dezvoltarea unui sistem de prețuri de referință (preț mediu la nivel de piață).

De asemenea, protocolul include și măsuri de perspectivă pentru modificarea structurală a sistemului actual.

În acest sens, va fi evaluată oportunitatea suspendării polițelor RCA pe perioada în care autovehiculul nu este utilizat de către proprietar și va fi analizat cadrul legal național și european, în vederea evaluării modificării reglementării naționale pentru emiterea polițelor RCA pe persoane fizice (pe cod numeric personal - CNP), sau prin individualizare la nivel de persoane juridice (stabilire de tarife individuale pentru flote).

Polițele RCA contribuie cu aproape o peste la subscrierile industriei asigurărilor, care a atins 8,1 miliarde de lei în 2014.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
rca
tarife
protocol