BCR Asigurări de Viață răscumpără acțiunile celor care n-au aprobat fuziunea cu AXA Romania. Prețul propus evaluează compania la peste 190 milioane lei

BCR Asigurări de Viață răscumpără acțiunile celor care n-au aprobat fuziunea cu AXA Romania. Prețul propus evaluează compania la peste 190 milioane lei
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 21 mar 2018

BCR Asigurări de Viață, al doilea jucător local de profil, a propus acționarilor care nu au aprobat fuziunea cu AXA România un preț brut de răscumpărare a titlurilor deținute de 14,1 lei/acțiune.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De ce este important: La acest preț, evaluarea companiei depășește 191 de milioane de lei.

“BCR Asigurări de Viață acordă, la cerere, dreptul de retragere al acționarilor care nu au votat în favoarea fuziunii și a aprobării proiectului de fuziune (…). Prețul de retragere, respectiv prețul brut ce va fi plătit de BCR Asigurări de Viață pentru fiecare acțiune răscumpărată (...) a fost stabilit de expertul autorizat independent Darian DRS SA la valoarea de 14,1 lei/actiune”, se arată într-un document al băncii.

EXCLUSIV Sorin Mititelu pleacă de la șefia BCR Asigurări de Viață. El va fi înlocuit de un austriac CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Sorin Mititelu pleacă de la șefia BCR Asigurări de Viață. El va fi înlocuit de un austriac

Tranzacția privind preluarea AXA România de către BCR Asigurări de Viață și Omniasig, subsidiarele locale ale grupului austriac Vienna Insurance Group (VIG), a fost anunțată în exclusivitate de Profit.ro, în luna august 2016. Cu o lună înainte, gigantul francez AXA a capitalizat subsidiara din România cu 90,4 milioane de lei.

În octombrie 2017, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat că a autorizat preluarea prin absorbție a fostei subsidiare locale a grupului francez AXA, cel mai mare jucător mondial de profil, de către BCR Asigurări de Viață, ai căror acționari au aprobat procesul de fuziune într-o ședință extraordinară la finele lunii ianuarie.

BCR Asigurări de Viață acordă pentru anul 2016 dividende de 15,24 milioane de lei CITEȘTE ȘI BCR Asigurări de Viață acordă pentru anul 2016 dividende de 15,24 milioane de lei

În urma fuziunii, potrivit datelor consultate de Profit.ro, BCR Asigurări de Viață are un capital social de 135,65 milioane de lei, împărțit în 13,56 milioane de acțiuni nominative cu o valoare nominală de 10 lei/titlu.

Vienna Insurance Group (Austria) deține 93,97% din capitalul BCR Asigurări de Viață, alături de Banca Comercială Română (BCR) – 5,5%, Omniasig – 0,0032% și alți acționari (persoane fizice și juridice) – 0,52%.

Doar Vienna Insurance Group și BCR au fost prezente la ședința acționarilor din ianuarie, când s-a votat și aprobat “cu unanimitate” procesul de fuziune.

Practic, prețul de răscumpărare oferit de BCR Asigurări de Viață vizează acțiunile deținute de Omniasig și alți acționari, persoane fizice și juridice. În total, sunt vizate 71.030 de acțiuni reprezentând 0,52% din capitalul social.

Omniasig vrea să corecteze comportamentul șoferilor cu istoric negativ prin dispozitive telematics CITEȘTE ȘI Omniasig vrea să corecteze comportamentul șoferilor cu istoric negativ prin dispozitive telematics

În 2016, BCR Asigurări de Viață a subscris prime de 249,02 milioane de lei, de la 262,45 milioane de lei în urmă cu un an, pe fondul reducerii numărului de polițe în vigoare la 397.614, de la de la 442.759 la finele anului 2015.

Potrivit datelor ASF, la finele primelor 9 luni ale anului 2017, BCR Asigurări de Viață avea o cotă de 16,93% din piața de profil, care a însumat subscrieri de 1,458 miliarde de lei, adică 247 milioane de lei.

AXA a intrat pe piața din România în ianuarie 2010 prin preluarea Omniasig Asigurări de Viață, înființată în 1997, de la Vienna Insurance Group (VIG).

La acea vreme, reprezentanții AXA spuneau că potențialul României pe segmentul asigurărilor de viață este foarte ridicat, pe fondul redus al ponderii asigurărilor în PIB, și că investiția de pe piața locală este pe termen lung.

Un acționar City Insurance, fost administrator al asigurătorului, a pierdut procesul împotriva unei amenzi ASF CITEȘTE ȘI Un acționar City Insurance, fost administrator al asigurătorului, a pierdut procesul împotriva unei amenzi ASF

În pofida sumei investite, aproximativ 40 milioane de euro, rezultatele AXA Romania nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor.

În 2016, subscrierile asigurătorului au atins 17,5 milioane de lei, de la 20,6 milioane de lei în urmă cu un an. Acest rezultat a adus companiei o cotă de de 1,05% din piața de profil, care a înregistrat în 2016 venituri de 1,67 miliarde de lei, potrivit ASF.

Pierderile AXA România au crescut de la 33,85 milioane de lei în 2015, la 45,42 milioane de lei în 2016.

În total, în perioada 2010 – 2016, pierderile asigurătorului au atins 252,3 milioane de lei, potrivit datelor Ministerului Finanțelor.

VIG este un jucător important pe piața europeană a asigurărilor, fiind prezent în în Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia și România.

Austriecii dețin, prin Omniasig și Asirom, peste 20% din piața asigurărilor din România. Cu BCR Asigurări de Viață, societate legată direct de relația cu banca cu același nume, prin intermediul căreia își desfășoară aproape toate subscrierile, grupul austriac controlează aproximativ un sfert din piață.

viewscnt
Afla mai multe despre
bcr asigurari de viata
actiuni
răscumpărare
axa romania