EXCLUSIV Cel mai mare investitor din piața asigurărilor discută intrarea în acționariatul firmei care ne vinde polițele obligatorii de locuință

EXCLUSIV Cel mai mare investitor din piața asigurărilor discută intrarea în acționariatul firmei care ne vinde polițele obligatorii de locuință
Şerban Buşcu
Şerban Buşcu
scris 13 oct 2016

Vienna Insurance Group - acționarul majoritar al Omniasig, Asirom și BCR Asigurări de Viață - poartă discuții pentru intrarea în acționariatul Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor. Pool-ul are nevoie de parteneri noi, în condițiile în care doi dintre acționari (Astra și Carpatica Asig) sunt în faliment și un al treilea (City Insurance) are mari probleme. Una dintre formulele prin care VIG ar putea intra la PAID este chiar preluarea, de la masa credală, a titlurilor deținute de Astra Asigurări.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Din perspectiva VIG, intrarea în acționariatul PAID ar fi o mișcare firească din cel puțin două puncte de vedere. În primul rând, Omniasig VIG este unul dintre cei mai mari jucători pe piața asigurărilor de locuințe și clădiri, deci, indirect, și unul dintre cei mai importanți furnizori de prime pentru PAID, având în vedere că asigurările facultative nu pot fi emise fără asigurarea obligatorie.

În al doilea rând, VIG a arătat clar că este interesat de parte a afacerilor societății falimentare Astra Asigurări. Prin Asirom, firma vieneză a preluat mare parte din clienții de RCA ai Astra, prin Omniasig a preluat aproape toate contractele Astra cu instituțiile statului, mai ales pe cele din domeniul aviatic.

Înainte de a fi publicată aici, această știre a fost prezentată cu mult timp înainte pe Profit Insider

Nu în ultimul rând, așa cum Profit.ro a arătat în exclusivitate, VIG a ajuns la o înțelegere pentru preluarea afacerii Axa în România, tranzacție care, înainte de faliment, fusese parafată între Astra și Axa.

Pentru Astra, asigurarea pentru locuință a fost unul dintre principalele business-uri. Familia Adamescu a avut controlul la PAID o perioadă lungă de timp, iar firma pe care o deținea a  lansat chiar produse de asigurare legate direct de activitatea și numele PAID. Polița de locuință PAD Plus, o asigurare facultativă lansată de Astra după înființarea PAID, a fost unul dintre principalele motoare de vânzări ale firmei falimentare. La momentul de vârf, Astra avea un portofoliu de circa 2 milioane de polițe de locuință, adică aproximativ jumătate din întreaga piață.

EXCLUSIV Mișu Negrițoiu: Tariful RCA calculat pe 15 septembrie de față cu transportatorii va fi modificat. Probabil va crește CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Mișu Negrițoiu: Tariful RCA calculat pe 15 septembrie de față cu transportatorii va fi modificat. Probabil va crește

În aceeași ordine de idei, nu este exclusă nici posibilitatea ca VIG să intre la PAID chiar prin preluarea titlurilor Astra, aflate în prezent la masa credală. După cum a mai arătat Profit.ro, VIG a făcut o ofertă către lichidatorul KPMG și pentru preluarea unei alte dețineri a Astra, un portofoliu de asigurări bancassurance. 

Informația privind tatonările dintre VIG și PAID a fost confirmată, într-un interviu pentru Profit.ro, și de către președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Mișu Negrițoiu. Întrebat dacă intenția PAID de a atrage acționari noi este doar o intenție sau dacă există și discuții concrete, președintele ASF a spus că, din câte știe, “ există și discuții serioase, cu VIG”.

Pe de altă parte, VIG nu a infirmat interesul pentru intrarea în PAID și nici existența unor discuții sau tatonări. A transmis, însă, că nu există negocieri concrete.

“Urmărim oportunitățile existente pe diversele piețe în care ne desfășurăm activitatea. Prin urmare analizăm și piața din România pentru a identifica potențialul de creștere, dar în prezent nu există negocieri concrete", arată reprezentanții Vienna Insurance Group.

După cum a mai arătat Profit.ro, PAID se află într-o situație ingrată după falimentul Astra Asigurări și Carpatica. Cele două dețineau, cumulat, 20% din acțiunile insituției. City Insurance, o firmă cu mari probleme, deține alte 5% din titluri. 

Mai mult, Groupama, acționarul care a arătat cel mai mare interes pentru viitorul PAID deține 15% din titluri, pragul maxim stabilit prin lege,motiv pentru care nu va putea participa la o majorare de capital care să ducă la creșterea participației.

Expunerea PAID a crescut semnificativ în ultimul an și jumătate, ajungând de la sub 500.000 de polițe la peste 1,7 milioane. 

EXCLUSIV Încă o firmă bulgărească insistă să vândă RCA în România. Are peste 170.000 de clienți și este dintr-un grup care se mândrește cu experiența în industria farmaceutică CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Încă o firmă bulgărească insistă să vândă RCA în România. Are peste 170.000 de clienți și este dintr-un grup care se mândrește cu experiența în industria farmaceutică

Înainte de a intra în faliment, Astra Asigurări era cel mai important acționar al PAID, cu o cotă de 15% din capital. Acțiunile sale vor intra la masa credală, putând fi vândute sau preluate de unul dintre creditorii companiei, companie de asigurări.

Ceilalți acționari ai Pool-ului sunt Carpatica Asigurări, City Insurance, Euroins, Grawe România, Uniqa, ABC Asigurări, Certasig, Credit Europe Asigurări, Generali,Groupama și Gothaer. La finele lui septembrie 2015, PAID avea în portofoliu peste 1,53 milioane de polițe, de două ori mai mult decât în urmă cu un an.

Sub sigla PAID este vândută polița obligatorie de asigurare a locuinței, care acoperă riscurile de cutremur, inundație și alunecări de teren și costă 20 de euro pe an pentru casele din materiale moderne sau 10 euro pe an pentru cele din chirpici. Acoperirea poliței este de 20.000 de euro sau, respectiv, 10.000 de euro.

VIG este cel mai mare acționar din piața asigurărilor din România. Austriecii dețin, prin Omniasig și Asirom, aproximativ 22% din piața asigurărilor. Celor două li se adaugă portofoliul BCR Asigurări de Viață, societate legată direct de relația cu banca cu același nume, prin intermediul căreia își desfășoară aproape toate subscrierile. În total, VIG controlează în acest moment în jur de un sfert din piață.

VIG este un jucător de dimensiuni mici spre medii în piața europeană a asigurărilor, însă, ca majoritatea grupurilor financiare austriece, reprezintă o forță importantă pe piața din Europa Centrală și de Sud Est , cu prezențe în Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia, România.

viewscnt
Afla mai multe despre
paid
vig
asf
preluarea vig
asigurare obloigatorie locuinta
polita pad