EXCLUSIV Falimentele și schimbarea legislației scot la lumină realitatea din piața asigurărilor: numărul agenților din acte a scăzut abrupt. Persoane care se folosesc de CNP-urile rudelor, firme cu zeci de mii de colaboratori doar “pe hârtie”

EXCLUSIV Falimentele și schimbarea legislației scot la lumină realitatea din piața asigurărilor: numărul agenților din acte a scăzut abrupt. Persoane care se folosesc de CNP-urile rudelor, firme cu zeci de mii de colaboratori doar “pe hârtie”
Şerban Buşcu
Şerban Buşcu
scris 22 ian 2018

Sub 33.000 de agenți și asistenți de brokeraj în asigurări sunt înregistrați în acest moment în documentele oficiale ale Autorității de Supraveghere Financiară. Numărul a scăzut față de 2015 cu peste 45.000 de persoane, de la circa 80.000 agenți în perioada în care Astra și Carpatica erau încă în viață, iar norma privind capitalul minim pentru brokeri nu intrase încă în vigoare. Scăderea nu este neapărat una reală, în condițiile în care, în trecut, un număr important de agenți erau înregistrați doar fictiv. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Dacă judecăm exclusiv după variația numărului de lucrători în domeniu, ar putea părea că piața intermedierilor din asigurări a suferit chiar mai mult decât domenii lovite serios de criza financiară, cum ar fi cel imobiliar.

În realitate, însă, o bună parte din scădere este generată de faptul că, după falimentele Astra și Carpatica Asig, a ieșit la lumină că un număr important de agenți erau fictivi, simple CNP-uri utilizate de alți agenți pentru a justifica îndeplinirea planului. Impactul șocurilor din domeniu a fost, însă, semnificativ.

Călin Rangu, directorul Direcției Supraveghere Intermediari și Monitorizarea Regulilor de conduită din cadrul ASF, explică, pentru Profit.ro, de ce numărul lucrătorilor din domeniu a scăzut atât de abrupt.

EXCLUSIV Deloitte va calcula pentru ASF tariful de referință la polițele RCA, cel mai sensibil subiect pe piața asigurărilor CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Deloitte va calcula pentru ASF tariful de referință la polițele RCA, cel mai sensibil subiect pe piața asigurărilor

“Piața intermediarilor în asigurări este de ordinul zecilor de mii, în acest moment fiind înregistrați în Registrul intermediarilor un număr de 32.864 agenți sau asistenți. În ultimii ani, numărul agenților și al asistenților în brokeraj a fluctuat foarte mult atât din cauza falimentelor, cât și al schimbărilor naturale pe piață. Intră în sistem anual aproximativ 10.000 de persoane. Curățarea registrului a fost o activitate obligatorie, finalizată în decembrie 2017. Radierea este obligația strictă a distribuitorilor și vom urmări ca aceștia să o respecte, neradierea din registru de către distribuitori a acestor persoane care nu respectă cadrul legal de certificare și formare profesională putând aduce prejudicii serioase asiguraților. Potențialii asigurați pot verifica în registrul ASF dacă intermediarii sunt autorizați”, spune Rangu.

Agenții se foloseau de CNP-urile rudelor. Unele companii aveau mii sau zeci de mii de colaboratori doar “pe hârtie”. Practicile continuă, deși la nivel mai mic

Raportările brokerilor și firmelor de asigurare sunt uneori exagerate, influențate  de dorința unei părți dintre colaboratori de a își îndeplini targeturile cu orice preț.

Mutări \ CITEȘTE ȘI Mutări "cu cântec" în ASF: petițiile, primite de cel mai mare contestatar al firmelor de asigurare, ajuns acum consilier al prim-vicepreședintelui Autorității

La Astra Asigurări, de exemplu, explică o sursă cu experiență în domeniu, fiecare agent avea pus ca obiectiv să aducă în firmă alți 6 agenți care să vândă lunar cel puțin o poliță de asigurare. În acest sens, ei apelau la datele de identificare are rudelor sau prietenilor pe care îi înregistrau ca lucrători în domeniu, fără ca aceștia să aibă certificările necesare și fără să vândă efectiv asigurări, cu excepția celor destinate altor rude și prieteni.

Această tehnică a fost folosită o bună perioadă în întreaga piață, mai spun sursele Profit.ro.

EXCLUSIV Deloitte va calcula pentru ASF tariful de referință la polițele RCA, cel mai sensibil subiect pe piața asigurărilor CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Deloitte va calcula pentru ASF tariful de referință la polițele RCA, cel mai sensibil subiect pe piața asigurărilor

De altfel, și oficialii ASF au constatat acest lucru cu ocazia “curățeniei” făcute în bazele de date și avertizează că pe piață există încă astfel de situații.    

"În afara agenților autorizați, avem informații că un număr de persoane lucrează în afara sistemului legal, autorizat, deși activitățile de asigurări neautorizate au caracter penal. În acest sens vom lansa activități de supraveghere și control pentru prevenirea si identificarea acestor situații. În următoarele luni, Registrul va fi reformat complet pentru a fi atât corect ca informație, cât si ușor de accesat pentru consumatori. Prin implementarea IDD, intermediarii vor avea noi atribuții aferente unei conduite corespunzătoare față de consumatori, iar evidența corectă si transparenta sunt criterii esențiale în asigurarea unei piețe stabile si in interesul asiguraților”, anunță Călin Rangu.

Noile reguli și plafonarea tarifelor au avut, totuși, un impact real

Pe de altă parte, introducerea obligativității ca brokerii de asigurare să aducă un capital minim de 150.000 de lei și, mai apoi, reducerea drastică a comisioanelor ca urmare a plfonării tarifelor RCA, au lovit puternic brokerii de asigurări, adică angajatorii celei mai mari părți a agenților.

Numărul brokerilor a scăzut în doar câteva luni de la circa 800 la aproximativ 320 câți erau la începutul lui 2017, iar cifrele pentru finalul anului trecut ar putea arăta o situație chiar mai tristă.

Primul șoc, resimțit mai ales de intermediarii mici, a fost introducerea unui nivel minim al capitalului social de 150.000 de lei.  În primele luni după implementare, această normă a dus la dispariția a circa 150 dintre cei 800 de brokeri care existau la acel moment.

Apoi a venit al doilea mare șoc, adică plafonarea tarifelor la RCA. Pentru a-și acoperi propriile pierderi, asigurătorii le-au transferat către brokeri, prin reducerea cu circa 40% a comisioanelor. S-a ajuns, în perioada decembrie 2016-mai 2017, ca pentru un RCA vândut transportatorilor, comisionul să scadă de la 10-15% la doar 0,1%, nivel simbolic. Pe medie, comisioanele au scăzut de la 17-18% la doar 10%, iar acest lcuru a afectat semnificativ afacerile brokerilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
brokeri
intermediari
faliment astra
faliment carpatica
asf