Fondul de Garantare a Asiguraților anunță că are mii de cereri pentru Euroins. Cum trebuie procedat

Fondul de Garantare a Asiguraților anunță că are mii de cereri pentru Euroins. Cum trebuie procedat
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 mar 2023

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) anunță că a primit peste 1.749 cereri de deschidere dosare daună din partea clienților Euroins, pentru care ASF a cerut recent falimentul.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Dintre acestea, Fondul a înregistrat 947 cereri.

De asemenea, FGA a recepționat peste 16.560 de cereri de plată. 

ULTIMA ORĂ Noua variantă de plafonare a tarifelor RCA. Cum vor fi tarifele CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Noua variantă de plafonare a tarifelor RCA. Cum vor fi tarifele

Anterior, Fondul a anunțat că a luat act de decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) prin care s-a dispus retragerea autorizației de funcționare a Societății Euroins Romania Asigurare Reasigurare și constatarea stării de insolvență a societății. FGA poate proceda la deschiderea dosarelor de daună în cazul Euroins începând de la data publicării deciziei ASF în Monitorul Oficial, la cererea oricărei persoane care invocă un drept de creanță împotriva asiguratorului.

”Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a luat act de Decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) prin care s-a dispus retragerea autorizației de funcționare a Societății Euroins Romania Asigurare Reasigurare și constatarea stării de insolvență a societății, urmând ca Autoritatea de Supraveghere Financiară să promoveze, în instanță, cererea de deschidere a procedurii de faliment împotriva asigurătorului. Astfel, începând de la data publicării deciziei ASF în MO, FGA poate proceda, la cererea oricărei persoane care invocă un drept de creanță împotriva Societății Euroins Romania Asigurare Reasigurare SA, la deschiderea dosarelor de daună. Cererea de deschidere a dosarului de daună (Anexa 7) se completeză în situația în care pentru un eveniment asigurat acoperit de o poliță de asigurare în vigoare, nu a fost deschis un dosar de daună de către societatea Euroins”, anunță FGA.

 EXCLUSIV ASF: Prin ieșirea Euroins \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ASF: Prin ieșirea Euroins "în sfârșit se face curat", nu va fi același efect ca la City. Prețurile de vânzare a polițelor RCA pot crește, vrem să le înghețăm cu măsuri compensatorii în premieră pentru asigurători

Toate explicațiile necesare pentru demararea procesului de depunere a cererilor de deschidere a dosarelor de daună sau a cererilor de plată sunt postate pe site-ul FGA.

”FGA poate primi cereri de plată, din partea potențialilor creditori de asigurare ai Societății Euroins Romania Asigurare Reasigurare SA”, arată FGA.      

Potrivit legii, tot de la data publicării deciziei ASF în Monitorul Oficial al României, creditorii de asigurări ai Societății Euroins Romania Asigurare Reasigurare SA pot depune cereri de plată la FGA (Anexa nr 10) sau cereri de restituire primă (Anexa nr 9). Cererile de plată se pot depune până la maximum 90 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii de faliment. Pentru creanțele de asigurări născute ulterior rămânerii definitive a hotărârii judecătorești de deschidere a procedurii de faliment, cererile de plată pot fi depuse în maximum 90 de zile de la data nașterii dreptului de creanță al creditorului de asigurări.

Fondul de garantare a asiguraților va prelua evidențele complete ale dosarelor de daună, precum și evidențele tehnico-operative și contabile aferente acestora, în termen de 30 de zile de la data retragerii autorizației de funcționare a societății. După preluarea acestora, FGA va proceda la publicarea listelor potențialilor creditori de asigurare.      

Instrumentarea de către Fond a cererilor de plată se va face după preluarea evidențelor complete ale dosarelor de daună precum și a evidențelor tehnico-operative și contabile.

Potrivit legii, art. 13 alin. (1) din Legea nr. 213/2015, FGA este în drept să efectueze plăți din disponibilitățile sale către creditorii de asigurări, în termen de 60 de zile de la data publicării în MO al României a deciziei ASF de retragere a autorizației de funcționare.

Ce efecte va avea pentru șoferi și prețul RCA o ieșire din piață a Euroins. Ce trebuie să facă șoferii în caz de accident sau dacă vor bani înapoi CITEȘTE ȘI Ce efecte va avea pentru șoferi și prețul RCA o ieșire din piață a Euroins. Ce trebuie să facă șoferii în caz de accident sau dacă vor bani înapoi

Plata despăgubirilor se va face în limita a 500.000 lei pentru o creanță de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare încheiat de asigurătorul aflat în insolvență.

”Ca schemă de protecție a asiguraților, Fondul de Garantare a Asiguraților este pe deplin conștient de situația specială în care se regăsește piața asigurărilor la acest moment, prin falimentele societăților City Insurance SA și a Euroins SA și mai ales de așteptările creditorilor de asigurare ai celor doi asigurători. FGA și-a propus să reprezinte un element de stabilitate și să vină în ajutorul cetățenilor prin desfășurarea activității-instrumentarea dosarelor de daună, plata despăgubirilor cuvenite etc. într-un mod profesionist cu rezultate rapide, în limita resurselor materiale și umane”, arată FGA.

Pentru a înlesni activitatea, în beneficiul creditorilor de asigurare, FGA recomandă transmiterea documentelor online, pe portalurile dedicate:

Deschidere dosare daună: Formular Daune – www.fgaromania.ro

Cereri de plată privind acordarea despăgubirilor(Anexa 10): Cerere de plată privind acordarea despăgubirilor/ indemnizațiilor – www.fgaromania.ro

Cereri de plată privind restituirea restituirii de primă: Cerere de plată privind acordarea restituirii de primă – www.fgaromania.ro

Petiții/Sesizări: Petiții / Solicitări – www.fgaromania.ro

DOCUMENT Legislația asigurărilor va fi modificată pentru a diminua riscul de intrare în faliment al companiilor cu dificultăți financiare CITEȘTE ȘI DOCUMENT Legislația asigurărilor va fi modificată pentru a diminua riscul de intrare în faliment al companiilor cu dificultăți financiare

Fondul de Garantare a Asiguraților s-a constituit ca persoană juridică de drept public conform Legii nr. 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguraților.

Fondul este o schemă de garantare în domeniul asigurărilor și are drept scop protejarea creditorilor de asigurări de consecințele insolvenței unui asigurător.

viewscnt
Afla mai multe despre
euroins
fond
garantare
procedura
dosare
cerere
deschidere
dexpagubiri