GALERIE FOTO Președintele ASF: City Insurance și Euroins au fost amendate, într-un an și jumătate, cu 16 milioane lei. Niciuna dintre companii nu era Albă ca Zăpada. Ambele erau Muma Pădurii

GALERIE FOTO Președintele ASF: City Insurance și Euroins au fost amendate, într-un an și jumătate, cu 16 milioane lei. Niciuna dintre companii nu era Albă ca Zăpada. Ambele erau Muma Pădurii Galerie foto

Foto: Inquam Photos / George Călin

scris 20 mar 2023

Președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) Nicu Marcu a declarat, la audierea luni în comisiile de specialitate ale Senatului, că cele două companii City Insurance și Euroins, pentru care a fost cerut, pe rând, falimentul în decurs de mai puțin de doi ani, nu au fost "Albă ca Zăpada". El a adăugat că au fost date amenzi celor două companii de către ASF în valoare de 16 milioane lei într-un an și jumătate și au fosr cerute două falimente de către Autoritate.

Imagini în galeria foto (Foto: Inquam Photos / George Călin)

„Când am venit la ASF, City si Euroins dețineau aproape 80% din piața RCA. În niciun stat nu exista așa ceva. Cele două companii au practicat tarife foarte mici nesustenabile, iar companiile serioase s-au retras. La Euroins s-au găsit extrem de multe deficiențe care ne-au determinat să impunem măsuri pe care să le aibă ei de îndeplinit. Controalele au fost dispuse aproape lunar, unele inopitate și controale permanente, în urma cărora au fost amendate persoane fizice și juridice și s-a dus la destituirea conducerii companiei Euroins. Conducerea Euroins a fost sancționață și destituită la două, trei luni de când am venit. Am dat amenzi consistente, au luat amenzi de 16 milioane lei cumulate, într-un an de zile și jumătate. Deci activitatea de supraveghere a ASF a fost una extrem de incisivă, numai că ASF s-a lovit de refuzul companiei de a da documente sau de a da documente neconforme cu realitatea. Aceste societăți de asigurări sunt conduse după directiva europeană Solvency 2 care le permite să emită asigurări numai și numai cu reasigurare. Adică riscurile lor se pot transfera pe reasigurare la un reasigurator, care poate fi inclusiv în Insulele Cayman. Știind ce găsisem la City Insurance, ASF a impus companiei Euroins să își readucă asiguratorul ca să îl putem să îl controlăm, având în vedere că reasiguratorul era în Insulele Cayman. Astfel, compania și-a făcut reasiguratorul în Germania, asta făcând posibilă verificarea”, a afirmat Nicu Marcu la audierea în comisiile Senatului, arată News.ro.

CONFIRMARE ASF va propune plafonarea tarifelor pentru polițele RCA la nivelul din martie 2022. Scutire de taxă pentru asiguratori CITEȘTE ȘI CONFIRMARE ASF va propune plafonarea tarifelor pentru polițele RCA la nivelul din martie 2022. Scutire de taxă pentru asiguratori

El a adăugat că falimentele celor două societăți au fost cerute de către ASF, însă le-a fost dată posibilitatea celor două companii să intre în legalitate.

„La ambele companii se vehiculează ideea că sunt două falimente pe mandatul nostru. Sunt două falimente cerute de noi, pentru că știu foarte bine că atunci când am venit, niciuna dintre companii nu era Albă ca Zăpada. Ambele companii erau Muma Pădurii pentru populație. Li s-a dat posibilitatea ambelor companii să intre în legalitate. Ambele companii au avut prețuri scăzute, plăți întârziate și de multe ori dosare neînregistrate în contabilitate. Noi am impus și un indicator de lichiditate ca să ne asigurăm că vin și cu bani lichizi, în afară de această reasigurare pe care ambele companii preferau să își ducă riscurile în proporție de 90% la City Insurance și la Euroins – 60 și ceva la sută. Asta este stadiul și derularea acțiunilor pe care noi le-am făcut în supravegherea și controlul acestor companii. De fiecare dată toate elementele găsite care dădeau suspiciuni de ilegalități au fost trimise către Parchet. Am avut ezitări să facem publice rapoarte, pentru că fiecare dintre noi avem plângeri penale, trei colegi avem, una dintre plângeri mi s-a făcut de către City Insurance. Nu a fost ușor, li s-a dat timp ca în lege să își facă solvabilitatea, nu au acceptat. Soluția finală aceasta a fost – solicitarea insolvenței”, a completat Marcu.

 EXCLUSIV ASF: Prin ieșirea Euroins \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ASF: Prin ieșirea Euroins "în sfârșit se face curat", nu va fi același efect ca la City. Prețurile de vânzare a polițelor RCA pot crește, vrem să le înghețăm cu măsuri compensatorii în premieră pentru asigurători

Conducerea ASF participă luni la comisiile reunite de buget și economică din Senat, pentru a da explicații cu privire la tarifele RCA și la insolvența Euroins.

Parlamentarii AUR au venit cu mai multe foi cu mesaje la audierea conducerii ASF care are loc la Parlament, în comisiile reunite de buget și economică.

De asemenea, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat că va înainta, luni, Ministerului Finanțelor Publice o propunere privind stabilirea unor tarife pentru polițele RCA la nivelul celor din luna martie a anului trecut, dar și o altă propunere care vizează renunțarea la taxa de unu la sută aplicată companiilor de asigurări.

Premierul Nicolae Ciucă a precizat, săptămâna trecută, că a avut discuții cu președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), instituție subordonată Parlamentului, care i-a transmis că ASF va veni cu evaluarea finală și propunerile privind situația polițelor de asigurare RCA în Parlament. Șeful Guvernului a adăugat că, în cazul în care va fi necesar, Executivul poate interveni să plafoneze prețul la asigurări, însă acest lucru trebuie făcut pe o perioadă clar stabilită, nu mai mult de câteva luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
city insurance
asf