Austria nu sprijină introducerea unei taxe pe profiturile suplimentare ale băncilor

Austria nu sprijină introducerea unei taxe pe profiturile suplimentare ale băncilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 aug 2023

Ministrul austriac de Finanțe, Magnus Brunner, a declarat că țara vecină Italia a arătat că introducerea unei taxe pe profiturile suplimentare ale băncilor nu este o idee bună, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Declarația lui Brunner a fost făcută după întâlnirea cu reprezentanții sectorului bancar din Austria, scrie Agerpres.

S&P Global a urmat exemplul Moody\'s și a redus ratingurile de credit și a perspectivele pentru mai multe bănci regionale din SUA CITEȘTE ȘI S&P Global a urmat exemplul Moody's și a redus ratingurile de credit și a perspectivele pentru mai multe bănci regionale din SUA

Italia a anunțat în mod suprinzător introducerea unei taxe pe profiturile suplimentare ale băncilor, autoritățile de la Roma precizând luna aceasta că a fost impus un plafon de 0,1% din activele totale ale unei bănci.

Chiar dacă și alte state din Europa, precum Spania și Ungaria, au introdus taxe pe profiturile suplimentare ale băncilor, analiștii sunt de părere că decizia autorităților italiene a luat piața pe nepregătite și a afectat în mod serios încrederea investitorilor. La scurt timp după ce vicepremierul Matteo Salvini a anunțat că Italia a convenit o "retragere de 40% din profiturile suplimentare în valoare de mai multe miliarde de euro ale băncilor" pentru 2023, valoarea de piață a băncilor italiene a scăzut cu 9,5 miliarde de euro.

Băncile austriece intenționează să prezinte măsuri comune în următoarele zile pentru a-i ajuta pe cei care se confruntă cu dificultăți în achitarea împrumuturilor ipotecare cu dobândă variabilă, anunța săptămâna trecută Willi Cernko, directorul general al Erste Group Bank AG.

"Dacă cei care au luat împrumuturi cu dobândă variabilă se confruntă în mod individual cu situații de criză, băncile austriece își vor aduce contribuția prin intermediul unor concesii", a explicat Cernko, într-o postare pe LinkedIn. Acesta a informat că aproximativ jumătate din toate creditele sunt deja protejate prin rate fixe.

Anunțul vine în contextul în care politicienii din Austria se pregătesc de alegerile din 2024, alăturându-se oficialilor europeni care critică băncile pentru majorarea costurilor de împrumut în timp ce mențin scăzute dobânzile la economii.

VIDEO OMV Petrom a finalizat înlocuirea camerelor de cocsare de la rafinăria Petrobrazi. Cum au fost transportați ″monștrii″ industriali pe șosea CITEȘTE ȘI VIDEO OMV Petrom a finalizat înlocuirea camerelor de cocsare de la rafinăria Petrobrazi. Cum au fost transportați ″monștrii″ industriali pe șosea

Politicienii austrieci aflați în opoziție au cerut măsuri pentru sprijinirea gospodăriilor, inclusiv o taxă specială pe bănci, plafonarea dobânzilor la împrumuturi și forțarea creditorilor pentru a oferi dobânzi mai ridicate la depozite.

Ministrul austriac al Afacerilor Sociale, Johannes Rauch, a cerut Asociației Protecției Consumatorului din Austria (VKI) să verifice dacă băncile mențin în mod incorect dobânzile la depozite aproape de zero.

Cernko susține că băncile respectă solicitările BCE de a-și majora profitabilitatea și de a sprijini construirea rezervelor de capital (capital buffers) pentru viitoarele crize.

"Măsurile arbitrare și lipsite de perspectivă care slăbesc industria bancară afectează și climatul investițional din Austria", a avertizat șeful Erste.

Pe piața serviciilor de retail bancar din Austria, Erste Group Bank AG concurează cu Raiffeisen, Bawag Group AG și Bank Austria (subsidiara UniCredit SpA).

viewscnt
Afla mai multe despre
austria
taxe
banci