Autoritatea de Supraveghere Financiară a câștigat definitiv procesul cu Fondul Proprietatea

Autoritatea de Supraveghere Financiară a câștigat definitiv procesul cu Fondul Proprietatea
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 oct 2016

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a câștigat definitiv procesul inițiat de Fondul Proprietatea, care a solicitat Autorității să aprobe majorarea onorariului agreat cu administratorul Fondului, Franklin Templeton Investment Management, se arată într-un comunicat transmis, miercuri, de casa de avocatură Mușat & Asociații, care a reprezentat autoritatea în proces.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Litigiul a fost inițiat în anul 2012, la doi ani de la încheierea contractului de administrare dintre Franklin Templeton și Fondul Proprietatea, scrie News.ro.

La acel moment, acționarii Fondului au decis modificarea structurii onorariului stabilit prin contractul de administrare încheiat cu Franklin Templeton, solicitând Autorității de Supraveghere Financiară să avizeze majorarea, potrivit dispozițiilor legale.

În 2013, Autoritatea a respins solicitarea Fondului Proprietatea, decizie contestată în instanță de către Fond.

După mai bine de trei ani de la debutul procesului, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins definitiv acțiunea promovată de Fondul Proprietatea, după ce, în primă instanță, Curtea de Apel București a considerat neîntemeiate pretențiile Fondului.

Fondul Proprietatea este administrat, din septembrie 2010, de către Franklin Templeton Investment Management Ltd. United Kingdom, sucursala București.

EXCLUSIV Marea curățenie: Aproape jumătate dintre agențiile de turism din România și-au pierdut licența într-o singură zi CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Marea curățenie: Aproape jumătate dintre agențiile de turism din România și-au pierdut licența într-o singură zi

La presiunea unor fonduri speculative care au participații importante în cadrul Fondului Proprietatea, administratorii au recurs în ultimii ani la lichidarea mai multor participații și la diminuarea capitalului social, pentru a le aduce câștiguri cât mai mari acționarilor.

Fondul Proprietatea, creat în 2005 pentru a-i despăgubi pe românii care au avut proprietăți confiscate de regimul comunist, este listat la Bursa de Valori București și are o valoare de piață de 8,9 miliarde lei (circa 2 miliarde euro), la prețul de închidere de marți, de 81 bani/acțiune. 

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
fondul proprietatea