Balanța de plăți a României a înregistrat în ianuarie un surplus de 168 milioane euro, în scădere cu 46%

Balanța de plăți a României a înregistrat în ianuarie un surplus de 168 milioane euro, în scădere cu 46%
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 mar 2016

Balanța externă de plăți a României a înregistrat, în prima lună din acest an, un excedent de 168 de milioane de euro, în scădere cu 46% față de nivelul din aceeași perioadă a anului trecut, în condițiile în care deficitul comerțului exterior s-a adâncit puternic, arată datele publicate, marți, de Banca Națională a României (BNR).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În ianuarie 2015, balanța de plăți a înregistrat un excedent de 311 milioane de euro. Creșterea deficitului de cont curent continuă tendința de anul trecut, când deficitul extern al României a crescut de două ori și jumătate față de nivelul din 2014, până la 1,76 miliarde de euro. scrie News.ro

Scăcderea excedentului a fost determinată în special de creșterea deficitului comercial, de la 175 de milioane de euro, în ianuarie 2015, până la 371 de milioane d euro în prima lună a acestui an.

Datele publicate anterior de Institutul Național de Statistică (INS) arată că exporturile de mărfuri ale României au scăzut în ianuarie 2016 cu 1,6% față de aceeași perioadă a anului trecut, la 4,1 miliarde euro, iar importurile au avansat cu 3,1%, la 4,5 miliarde euro. Evoluția a a avut ca efect majorarea deficitului comercial cu 114%, până la 382,7 milioane euro.

Însă nu doar balanța comercială a avut o contribuție negativă în balanța de plăți.

Adecco România a înregistrat vânzări de 70 milioane euro anul trecut, în creștere cu 32% CITEȘTE ȘI Adecco România a înregistrat vânzări de 70 milioane euro anul trecut, în creștere cu 32%

"În structură, balanța veniturilor secundare și balanța serviciilor au înregistrat excedente majorate cu 173 milioane euro, respectiv cu 57 milioane euro, în timp ce balanța bunurilor a consemnat o creștere a deficitului cu 196 milioane euro, iar balanța veniturilor primare o transformare a excedentului în deficit", se precizează în comunicatul BNR.

În schimb, România continuă să aibă un surplus în creștere din comerțul internațional cu servicii. În ianuarie 2016, România a încasat din servicii livrate în străinătate cu 474 de milioane de euro mai mult decât a plătit pengtru servicii importate.

Excedentul servicilor a crescut cu 14% față de nivelul din ianuarie 2014.

Comisia Națională de Prognoză (CNP), organismul pe care își bazează guvernul proiecțiile bugetare, estimează, pentru acest an, un deficit de cont curent de 2,08 miliarde euro, în creștere cu 18% față de nivelul din 2015. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
balanta de plati