Banca Angliei: Băncile ar avea nevoie de minimum șase luni pentru a se pregăti pentru o trecere la dobânzi negative

Banca Angliei: Băncile ar avea nevoie de minimum șase luni pentru a se pregăti pentru o trecere la dobânzi negative
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 feb 2021

Banca Angliei a afirmat că băncile britanice ar avea nevoie de minimum șase luni pentru a se pregăti pentru o eventuală trecere la dobânzi negative, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În luna octombrie, banca centrală a întrebat băncile britanice în ce măsură sunt pregătite pentru dobânzi negative, după ce în septembrie a anunțat că analizează posibilitarea de a coborî dobânzile sub nivelul zero, scrie News.ro.

CITEȘTE ȘI Cere Oferta Renault TRAFIC Furgon pentru afacerea ta! Ai garanție extinsă 400.000 KM

Într-o scrisoare adresată băncilor, publicată joi, Sam Woods, șeful Autorității pentru Reglementări Prudențiale (PRA) a Băncii Angliei, a spus că majoritatea băncilor ar avea nevoie de timp pentru a-și modifica sistemele și procesele și pentru a implementa soluții tactice și strategice.

”În funcție de reacțiile firmelor la acest exercițiu, PRA înțelege că majoritatea firmelor vor putea să implementeze soluții tactice pentru a se adapta la dobânda negativă a Băncii Angliei în decurs de șase luni, fără riscuri materiale pentru soliditate și siguranță”, a afirmat Woods în scrisoare.

PRA va colabora cu firmele în dezvoltarea dezvoltării de soluții tactice, astfel încât toate firmele autorizate să fie pregătite pentru implementarea unui regim de dobânzi negative după șase luni.

Banca a clarificat, totuși, că nu sugerează că dobânzile negative vor fi introduse în mod inevitabil.

Dobânzile negative însemnă că firmele și persoanele sunt plătite pentru a împrumuta bani și penalizează băncile pentru depozitele de numerar, încurajându-le, teoretic, să investească și să cheltuie mai mult, acțiuni care ajută economia să crească.

Cu toate acestea, dobânzile negative exercită presiuni de scăderea a marjelor de profit ale băncilor care, dacă sunt transferate clienților, ar putea să nu aibă rezultatul dorit.

”Nu este nevoie de dobânzi negative, pentru că nu sunt bune pentru economii și nici pentru bănci. Putem să ne uităm la impactul asupra zonei eurp pentru dovada acestui lucru”, a spus Neil MacKinnon, analist la VTB Capital, într-o notă de cercetare. MacKinnon a sugerat că , de la instalarea pandemiei, greul a fost supotat de măsurile de stimulare fiscală ale guvernului.

Joi, comisia pentru politică monetară a Băncii Angliei a menținut dobânzile neschimbate, la prima sa ședință din 2021. Dobânda de politică monetară a rămas la 0,1%, iar ținta pentru achizițiile de active la 895 de miliarde de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca angliei
dobânzi negative