Banca Israelului a majorat dobânda de referință și va continua probabil creșterile pentru a combate inflația

Banca Israelului a majorat dobânda de referință și va continua probabil creșterile pentru a combate inflația
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 ian 2023

Banca Israelului a majorat rata dobânzii de referință cu o jumătate de punct procentual și va continua probabil creșterile în lunile următoare, spunând că încearcă să reducă inflația care depășește 5%, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Banca centrală, așa cum era de așteptat, și-a ridicat dobânda cheie la un maxim din ultimii 14 ani, de la 3,25% la 3,75%.

Elon Musk a pierdut o avere, mai mare decât oricine altcineva din istorie CITEȘTE ȘI Elon Musk a pierdut o avere, mai mare decât oricine altcineva din istorie

În aprilie, factorii de decizie politică au început să majoreze dobânda de la 0,1%, dar majoritatea analiștilor cred că ciclul de înăsprire este aproape de încheiere, scrie News.ro.

Guvernatorul Băncii Israelului, Amir Yaron, a spus că politica monetară este deja ”restrictivă”, dar și-a exprimat îngrijorarea cu privire la inflație, deși aceasta este mai mică decât în mare parte din Occident.

Piața muncii este strânsă, iar noul guvern urmează să cheltuie foarte mult pentru a îndeplini acordurile de coaliție.

În timp ce proprii economiști ai băncii centrale proiectează dobânda cheie la 4% într-un an - ceea ce înseamnă că ar mai exista doar o creștere cu un sfert de punct - Yaron nu s-a putut angaja la acest vârf.

Adresându-se reporterilor, el a spus că ritmul creșterilor va continua să fie dependent de date.

”Nu vom ezita să creștem în continuare dobânzile”, a spus Yaron, adăugând că se așteaptă ca inflația să înceapă să încetinească în trimestrul al doilea.

În ciuda creșterii dobâzilor, inflația anuală a Israelului a atins în noiembrie un maxim al ultimilor 14 ani, de 5,3% de la 5,1% în octombrie, fiind cu mult peste intervalul țintă anual de 1%-3% al guvernului și alimentând furia populației față de creșterea costurilor vieții.

Personalul băncii centrale consideră inflația anuală va atinge 3% și că va încetini la 2% în 2024.

Un nou guvern condus de Benjamin Netanyahu, ai cărui parteneri de coaliție au făcut solicitări bugetare uriașe, a preluat mandatul în această săptămână.

Yaron a avertizat împotriva unei creșteri a deficitului și a datoriei publice.

”Este important ca noul guvern să acționeze cu responsabilitatea necesară în ceea ce privește politica fiscală. Este important să ne amintim că economia israeliană nu poate lua de la sine respectul ridicat din partea entităților de rating și a instituțiilor financiare internaționale”, a spus el.

Economia ar urma să înregistreze o creștere de 2,8% în 2023, estimarea fiind revizuită în scădere de la 3%, și cu la 3,5% în 2024, conform previziunilor actualizate ale Băncii Israelului.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca israelului
dobanda