Băncile de retail europene înregistrează o încetinire puternică a creșterii veniturilor, ajungând la doar 2,9% în 2024, față de 18% în 2023, conform studiului anual European Retail Banking Radar al companiei de consultanță Kearney.
Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 7,15%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei.
Majorarea fiscalității va activa instinctul de protecție al populației, care va migra către forme nefiscalizate pentru consum și înregistrarea veniturilor, crede Florian Libocor, economist șef al BRD. România are de departe cel mai mare gap al taxei pe valoarea adăugată din UE și o creștere a acestei taxe pe consum ar face ca o parte semnificativă din bani să nu fie colectată la buget. Libocor oferă și un scenariu privind impactul creșterii TVA asupra veniturilor și inflației și adaugă că orice măsuri vor fi luate pentru reducerea deficitului bugetar vor fi acceptate mai ușor de populație dacă vor avea caracter temporar.
Guvernanții români nu au respectat regulile de prudență fiscal în ultimii 35 de ani și au normalizat discursul traiului peste posibilități, spune Valentin Lazea, economistul șef al BNR. Deficitele mari au devenit o țintă, nu un caz atipic, teoria “wage led growth” a dus la inflație și deficit extern, iar pensiile au fost majorate discreționar, totul finanțat cu împrumuturi.
Cursul valutar oficial, de referință, anunțat miercuri de BNR a ajuns la 5,0558 lei pentru un euro, față de 5,0587 lei înregistrat marți.
De ce a ajuns România într-o situație economică delicată?
Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 7,15%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei.
România are nevoie de stabilitate, reformă și unitate în momentul de față, spune la Profit.ro TV, Gabriela Folcuț, director executiv al Asociației Române a Băncilor (ARB).
Cursul valutar oficial, de referință, anunțat marți de BNR a ajuns la 5,0587 lei pentru un euro, față de 5,0572 lei înregistrat luni.
În prezent, Kruk gestionează datorii ale circa 2 milioane de români.