România a ieșit astăzi pe piețele externe să se împrumute cu obligațiuni în euro. Astfel, Guvernul propune investitorilor obligațiuni în euro pe 7 ani, cu scadența în iulie 2032, și pe 14 ani, cu scadența în iulie 2039.
Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 5,91%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei.
Întreprinderile mici și mijlocii din România suferă din cauza subcontractărilor pe care le fac pentru firmele mari care sunt plătite cu întârziere de către stat, a fost unul din avertismentele transmise la Profit.ro IMM.
Firmele au avut în 2024 o mare provocare cu finanțarea capitalului circulant și o altă provocare, ce va continua și în acest an, dinspre rambursarea creditelor contractate prin programele guvernamentale, spune Cristina Andreea Totu, directoare a direcției pentru IMM din CEC Bank, la Profit.ro IMM.
Vicepreședinta Băncii Comerciale Române nu se așteaptă ca statul să încheie prea curând procesul de digitalizare. Dar cheamă băncile și ceilalți actori implicați în economie să investească în susținerea întreprinderilor mici și mijlocii – dintre care cele mai multe sunt firme foarte mici -, prin asigurarea unei predictibilități, a investițiilor în digitalizare și în educația antreprenorială.
Florin Dănescu, președintele Asociației Române a Băncilor (ARB), punctează, la Profit.ro IMM, importanța dialogului între industria bancară și decidenții politici din România, dar și ajungerea la un punct de vedere comun între ambele părți, astfel încât să crească nivelul de bancabilitate al IMM-urilor, principalul motor al economiei românești.
IMM-urile se împrumută mai mult pentru asigurarea capitalului circulasnt și pentru plata utilităților, mai puțin pentru investiții, iar programele de garantare ale statului au creat o dependență a acestora față de intervenția autorităților, a transmis Lidia Capmare, Director Departament EUNAT (Fonduri europene și programe naționale, BRD Groupe Société Générale, la Profit.ro IMM.
Banca Națională a României (BNR) a anunțat marți un curs de referință de 4,9754 lei pentru un euro, de la un curs de 4,9766 lei înregistrat luni.
Soldul creditului neguvernamental acordat de instituțiile de credit a crescut în februarie 2025 cu 0,4% față de ianuarie 2025 (-0,5 la sută în termeni reali), depășind nivelul de 420,249 miliarde lei, informează Banca Națională a României printr-un comunicat.
Depozitele rezidenților clienți neguvernamentali au crescut în luna februarie 2025 cu 0,3% față de luna anterioară, până la nivelul de 626,552 miliarde lei, iar față de aceeași perioadă a anului anterior s-au majorat cu 7,8% (2,6% în termeni reali), informează Banca Națională a României printr-un comunicat.