Autoritățile europene publică rezultatele testelor de stres în această noapte. Băncile italiene, în vizor

Autoritățile europene publică rezultatele testelor de stres în această noapte. Băncile italiene, în vizor
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 29 iul 2016

Cele mai mari 51 de bănci europene vor afla vineri, la ora 23, cum stau cu capitalul în condițiile unei noi crize. Autoritatea Bancară Europeană va publica rezultatele testelor de stres, într-un moment în care băncile italiene se confruntă cu probleme de capital ca urmare a unui munte de credite neperformante.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Când au introdus în 2011 testele de stres, autoritățile europene își doreau să întărească încrederea într-un sistem bancar zguduit de criza financiară, salvat parțial de la faliment cu banii contribuabililor. Primul test a fost criticat de investitori ca fiind prea lax – opt din cele 90 de bănci testate au picat, totuși - , astfel că Autoritatea Bancară Europeană a revenit în 2014 cu o versiune mai dură. 25 din cele 123 de instituții testate au picat și birocrații europeni au descoperit o gaură în capital de 25 de miliarde de euro, dacă mediul economic devine advers, șomajul crește și prețul proprietăților scade.

Cele  mai multe bănci, 9, cu cea mai mare gaură de capital, aproape 9,5 miliarde de euro, proveneau din Italia. Urma Grecia, cu un sistem bancar falimentat la rândul său de falimentul statului elen și cu o nevoie de capital de 8,7 miliarde de euro.

Darea în plată se ieftinește de la jumătatea lunii august CITEȘTE ȘI Darea în plată se ieftinește de la jumătatea lunii august

Condițiile economice n-au fost așa de dure la nivel european, în cele din urmă, dar situația sistemului bancar nu s-a îmbunătățit substanțial în țările problemă, mai ales în Italia.

Banca Monte dei Paschi di Siena, cea mai veche bancă din lume, avea nevoie de două miliarde de euro la acel moment la capital. Instituția încă se chinuie să caute investitori și ar avea nevoie urgent de circa cinci miliarde de euro, potrivit presei din peninsulă.

Băncile italiene au continuat să adune credite neperformante în ultimii ani până au ajuns la un stoc de 360 de miliarde de euro și o rată de 18% - mult peste media europeană și chiar peste cea din România, care stătea însă mai prost de atât în urmă cu doi ani, înainte ca băncile locale să înceapă vânzările puternice de portofolii neperformante.

Situația nu este roz nici pentru germani, care au descoprit recent că bănci care păreau solide, precum Deutsche Bank scârție pe la capital.

Față de exercițiile trecute, autoritățile nu vor preciza dacă o bancă a trecut sau nu testul, ci doar vor arăta unde se duce capitalul în cazul în care, printre altele, economia crește cu 7,1% sub scenariul de bază în perioada 2016-2019 și randamentele la titlurile de stat cresc abrupt.

Cu o rată a neperformanței de 40-50%, nici băncile din Grecia și Cipru nu sunt în formă prea bună. Acestea au fost recapitalizat însă în ultima perioadă de către acționari și stat, în cazul Greciei, sau din banii deponenților, în cazul Ciprului.

Printre băncile europene testate, care au și prezență în România, se numără cele din Austria, precum Erste Bank (prezentă prin BCR) și Raiffeisen Bank, cele din Italia, precum UniCredit și Intesa SanPaolo, dar și National Bank of Greece (prezentă prin Banca Românească) din Grecia, ING din Olanda sau OTP din Ungaria.

viewscnt
Afla mai multe despre
teste de sters
autoaritatea bancara europeana
abe