Banca Angliei afirmă că fondurile de pensii britanice erau la câteva ore distanță de un dezastru, înainte ca instituția să intervină pe piață

Banca Angliei afirmă că fondurile de pensii britanice erau la câteva ore distanță de un dezastru, înainte ca instituția să intervină pe piață
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 oct 2022

Banca Angliei le-a spus parlamentarilor britanici că o serie de fonduri de pensii erau la câteva ore de un dezastru, când a intervenit pe piața obligațiunilor pe termen lung, săptămâna trecută, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Comitetul de politică financiară al băncii centrale a intervenit după o vânzare masivă de obligațiuni guvernamentale ale Regatului Unit - cunoscute sub denumirea de ”gilts” – în urma anunțurilor de politică fiscală ale noului guvern din 23 septembrie.

BNR urcă din nou dobânda cheie, peste așteptările analiștilor, și se așteaptă la o inflație mai ridicată CITEȘTE ȘI BNR urcă din nou dobânda cheie, peste așteptările analiștilor, și se așteaptă la o inflație mai ridicată

Măsurile de urgență au inclus un program de cumpărare de obligațiuni pe termen lung, timp de două săptămâni, și întârzierea vânzărilor de obligațiuni planificate de bancă ca parte a retragerii măsurilor de stimulare din perioada pandemiei de Covid, scrie News.ro.

Scăderea valorilor obligațiunilor a provocat panică în special pentru investițiile de 1.500 de miliarde de lire sterline (1.690 miliarde de dolari) ale fondurilor de investiții pentru pensii din Marea Britanie.

Fondurile  au fost nevoite să-și lichideze părți substanțiale din pozițiile lor pe termen lung, deoarece valorile obligațiunilor au scăzut la începutul săptămânii trecute și ar fi putut face acest lucru într-un mod ordonat, cu condiția ca prețurile obligațiunilor să nu se deterioreze prea rapid.

Într-o scrisoare adresată miercuri parlamentarului Partidului Conservator Mel Stride, președintele Comitetului Selectat al Trezoreriei, adjunctul guvernatorului Băncii Angliei Jon Cunliffe a dezvăluit că fondurile de pensii au emis avertismente grave în seara zilei de 27 septembrie, deoarece randamentele obligațiunilor pe termen de 30 de ani au crescut cu 0,67 de puncte procentuale față de poziția lor în acea dimineață.

Randamentele evoluează invers prețurilor.

”Banca a fost informată de un număr de administratori de fonduri că, la randamentele predominante, mai multe fonduri ar putea coborî la valoare negativă a activului net. Ca rezultat, era probabil ca aceste fonduri să înceapă procesul de lichidare în dimineața următoare”, a spus Cunliffe.

Guvernul a semnat înființarea Băncii de Investiții și Dezvoltare CITEȘTE ȘI Guvernul a semnat înființarea Băncii de Investiții și Dezvoltare

”În această eventualitate, o mare cantitate de obligațiuni, deținute ca garanție de către băncile care au împrumutat acestor fonduri, era probabil să fie vândute pe piață, conducând la o spirală potențial de auto-întărire și amenințând cu perturbarea severă a piețelor de finanțare de bază și, în consecință, instabilitate financiară pe scară largă”.

Personalul Băncii Angliei a lucrat toată noaptea de marți, 27 septembrie, pentru a veni cu o intervenție care să evite această potențială criză, ”în comunicare strânsă” cu Trezoreria Marii Britanii, care a convenit în dimineața următoare să despăgubească operațiunea de salvare a băncii.

Randamentul obligațiunilor pe 30 de ani a scăzut cu peste 1 punct procentual după ce banca și-a anunțat pachetul de urgență miercuri, 28 septembrie, oferind piețelor un răgaz atât de necesar.

Cunliffe a remarcat că amploarea mișcărilor randamentelor obligațiunilor guvernamentaleîn această perioadă a fost ”fără precedent”, cu două creșteri zilnice de peste 0,35 de puncte procentuale a randamentelor obligațiunilor pe 30 de ani.

”Măsurată pe o perioadă de patru zile, creșterea randamentelor obligațiunilor pe 30 de ani a fost de peste două ori mai mare decât cea mai mare mișcare din 2000. A fost de trei ori mai mare decât orice altă mișcare istorică. Funcționarea pieței Gilt a fost puternic întinsă, în special la capătul lung al curbei”, a spus el.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca angliei
pensii