Banca Centrală a Chinei reduce nivelul rezervelor minime obligatorii pentru a doua oară în acest an

Banca Centrală a Chinei reduce nivelul rezervelor minime obligatorii pentru a doua oară în acest an
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 dec 2021

Banca Centrală a Chinei a anunțat că va reduce fondurile pe care băncile comerciale trebuie să le păstreze sub formă de rezerve, ceea ce va elibera pe piață lichidități în valoare de 1.200 miliarde de yuani, care vor stimula o economie ce încetinește pe fondul pandemiei de COVID-19, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Aceasta este cea de-a doua decizie de acest fel adoptată în acest an de Banca Centrală a Chinei, scrie Agerpres.

Guvernul german intenționează să impună obligativitatea vaccinării pentru anumite categorii de angajați CITEȘTE ȘI Guvernul german intenționează să impună obligativitatea vaccinării pentru anumite categorii de angajați

Banca Poporului din China (PBOC) - Banca centrala a Chinei a precizat într-un comunicat publicat pe pagina sa de Internet că, începând cu data de 15 decembrie, nivelul rezervelor minime obligatorii pentru băncile comerciale va fi redus cu 50 de puncte de bază. Această reducere nu se va aplica instituțiilor financiare pentru care nivelul rezervelor minime obligatorii este deja de 5%, PBOC precizând că după reducere media rezervelor minime obligatorii pentru instituțiile financiare va fi de 8,4%.

În prezent, nivelul rezervelor minime obligatorii pentru marile bănci este de 10,5%.

Aceasta a doua reducere a nivelului rezervelor minime obligatorii adoptată în acest an, după cea din iulie, a fost anunțată încă de vineri de premierul Li Keqiang ca o modalitate pentru a extinde sprjinul oferit economiei, în special firmelor mici.

Cea de a doua mare economie a lumii, care a reușit să își revină în mod impresionant după încetinirea provocată de pandemie anul trecut, a pierdut din elan în ultimele luni pe măsură ce se confruntă cu încetinirea sectorului manufacturier, problemele cu datoriile pe piața imobiliară și numărul mare de cazuri de infecție cu COVID-19.

Potrivit Reuters, un grup de consilieri ai guvernului chinez vor recomanda autorităților să fixeze pentru 2022 o țintă de creștere economică mai mică decât cea din 2021, ceea ce va conferi factorilor de decizie un spațiu de manevră mai mare pentru a promova reforme structurale.

În plus, noua tulpină Omicron a coronavirusului a creat noi incertitudini, în condițiile în care strategia Beijingului privind reducerea la zero a cazurilor de infecție cu Covid a afectat multe firme mici. 

viewscnt
Afla mai multe despre
banca centrală a chinei
rezerve minime obligatorii