Băncile introduc o metodă de prevenție a fraudei la transferurile de bani

Băncile introduc o metodă de prevenție a fraudei la transferurile de bani
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 24 nov 2022

Clienții băncilor vor beneficia de afișarea automată a titularului unui cont IBAN atunci când fac transferuri. Facilitatea este menită să prevină fraudele în care beneficiarul real al unui cont este altul decât cel comunicat, precum și erorile.

Urmărește-ne și pe Google News

Profit.ro va organiza, pe 12 decembrie, conferința Profit Financial.forum - Piețele financiare și provocările noilor crize - Ediția a V-a, la care vor participa cei mai mari jucători din piața financiar-bancară.

Conferința, programată la Grand Hotel Marriott București, va fi organizată cu sprijinul Agista, Alpha Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, NNDKP, UniCredit Bank, Fondul Român de Contragarantare și Philip Morris România, urmând să fie transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV

Prin serviciu sunt afișate automat în ordinul de plată electronică prenumele și iniția numelui beneficiarului plății, în momentul introducerii de către plătitor a contului IBAN al beneficiarului. În cazul unei plăți către o persoană juridică se va afișa plătitorului, pentru validare, o parte din denumirea firmei.

Afișarea numelui ar trebui să prevină una dintre fraudele online care presupune manipularea plătitorului prin transmiterea unui mesaj text sau au unui email în care se solicită plata unei facturi către un furnizor de utilități sau de servicii, cu menționarea unui cod IBAN care duce către autorul fraudei.

Serviciul este pus la dispoziția băncilor conectate la Casa de Compensare a plăților interbancare de către TRANSFOND, care administrează și baza de date cu numele titularilor de conturi.

În faza pilot, acesta este disponibil în prezent la CEC Bank, ING Bank și Libra Internet Bank, începând cu anul 2023 și alte bănci urmând să ofere această facilitate.

Aproximativ 46% dintre românii utilizatori de servicii bancare efectuează plăți prin Internet/ Mobile banking, în creștere cu 70% comparativ cu ponderea românilor care realizau plățile de această manieră în decembrie 2020, de 27%, arată datele cuprinse în cercetarea de piață "Sistemul bancar în percepția românilor: creditarea și incluziunea financiară a românilor" realizată în luna iulie 2022 de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) și comandată de Asociația Română a Băncilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
transfer bancar
iban
titular iban