Beneficiile din negocierile consumatori-bănci prin CSALB au depășit 1,3 milioane de euro anul trecut

Beneficiile din negocierile consumatori-bănci prin CSALB au depășit 1,3 milioane de euro anul trecut
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 3 feb 2021

Valoarea medie a beneficiilor obținute în cadrul negocierilor intermediate de Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) a crescut cu aproape 40%, până la 3.700 de euro. Anul trecut, beneficiile totale rezultate din negocierile consumatori-bănci, au depășit 1,3 milioane de euro, fiind cele mai mari din cei cinci ani de activitate ai CSALB, arată o informare a Centrului. Numărul de dosare acceptate este însă în scădere.

Urmărește-ne și pe Google News

Numărul cererilor conforme înregistrate în 2020 a crescut cu 18% în raport cu anul 2019. Numărul dosarelor (cereri acceptate de bănci/IFN spre negociere în 2020 vs 2019) înregistrează însă o scădere de 14%. Numărul cererilor soluționate amiabil în 2020 (direct de părți, dar după sesizarea CSALB), a înregistrat o creștere cu 32% față de anul anterior.

Avertisment din partea premierului Cîțu: Nu renunț la intenția de reduce salariile la CEC și EximBank CITEȘTE ȘI Avertisment din partea premierului Cîțu: Nu renunț la intenția de reduce salariile la CEC și EximBank

Procentul cererilor clasate din total a scăzut la 28% în 2020 (de la 31% în 2019 și 45% în 2018). 435 cereri au fost respinse de bănci pentru că se refereau la radierea din Biroul de Credit, erau solicitări referitoare la creditele de tip ”Prima Casă”, prima de stat, creanțe cesionate, adică se refereau la situații pentru care există legislații speciale. CSALB arată că în cazul a 260 de cereri clasate de bănci consideră că motivele de respingere invocate sunt nejustificate.

În 2020 consumatorii au trimis către IFN-uri 576 cereri. Doar 22 de cereri s-au transformat în dosare (au fost acceptate pentru negociere). Alte 63 de cereri au fost soluționate amiabil (fără parcurgerea procesului de conciliere).

Valoarea beneficiilor obținute din negocierile consumatori-bănci/IFN în cei cinci ani de activitate ai CSALB a depășit 4 milioane de euro. În condițiile reducerii numărului de dosare și a recordului valoric în ceea ce privește beneficiile obținute anul trecut, a crescut valoarea medie a beneficiilor per dosar finalizat prin împăcarea părților (hotărâre). Dacă în 2019 valoarea medie/hotărâre era de 2.700 de euro, în 2020 a fost de 3.700 de euro.

69% dintre dosarele încheiate prin împăcarea părților au valoarea beneficiilor sub 5.000 de Euro (față de 82% în 2019). Pentru 31% dintre dosarele încheiate prin împăcarea părților valoarea beneficiilor depășește 5.000 de euro (față de 18% în 2019).

Procedura CSALB este gratuită pentru consumatori, activitatea Centrului fiind finanțată de sectorul bancar. Negocierea se face prin intermediul unuia din cei 19 conciliatori – specialiști în drept, în general avocați - cu care CSALB colaborează.

viewscnt
Afla mai multe despre
csalb
conciliere
solutionare alternativa