BNR i-a respins lui Dan Ostahie achiziția Porsche Bank din cauza lipsei de experiență în domeniul bancar

BNR i-a respins lui Dan Ostahie achiziția Porsche Bank din cauza lipsei de experiență în domeniul bancar
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 22 iun 2022

Banca Națională a României nu a aprobat achiziția Porsche Bank de către omul de afaceri Dan Ostahie, proprietarul Altex, deși în prealabil tranzacția fusese aprobată de Consiliul Concurenței, astfel că aceasta nu se va mai realiza.

Urmărește-ne și pe Google News

Achiziția afacerii bancare din România a grupului Porsche a fost trimisă către autorizare în luna martie. În această săptămână, Consiliul Concurenței a anunțat că aprobă tranzacția, nefiind elemente care să pună probleme din punct de vedere al concentrării de piață. Anterior, Porsche comunica pentru Profit.ro că tranzacția nu implică transferul mărcii „Porsche Bank” sau dreptul de utilizare a acesteia către potențialul achizitor, ci doar structura propriu-zisă care are deja licența BNR, urmând ca aceasta să fie folosită de proprietarul Altex.

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Curaj de 1,1 miliarde de lei. Cum au reușit doi bancheri să ajungă printre cei mai mari dezvoltatori de pe piața locală CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Curaj de 1,1 miliarde de lei. Cum au reușit doi bancheri să ajungă printre cei mai mari dezvoltatori de pe piața locală

Banca Națională a României, care are ultimul cuvânt în materie de achiziții și fuziuni pe piața bancară, a respins însă tranzacția. Informația a fost precizată pentru Profit.ro de reprezentanții BNR, ei explicând că motivele respingerii tranzacției, care în această situație nu se va mai putea face, ar fi reprezentate de lipsa de experiență în domeniu al omului de afaceri Ostahie, care este cunoscut mai ales pentru afacerea Altex, unul dintre cei mai mari retalieri de produse electronice din România.

DECIZIE Cadrul legal necesar înființării Băncii Naționale de Dezvoltare, adoptat CITEȘTE ȘI DECIZIE Cadrul legal necesar înființării Băncii Naționale de Dezvoltare, adoptat

Porsche Bank, deținută de Porsche Bank Austria, este una dintre cele mai mici bănci din sistem, cu active de 913 milioane de lei la finele anului 2020 și o cotă de piață de 0,16%. În 2021 banca a încheiat cu un profit net de 5,3 milioane de lei, față de o pierdere de circa 212.000 de lei în anul precedent. Portofoliul de credite ar fi urmat să fie transferat către Porsche Leasing IFN, o altă companie din cadrul grupului, și licența să fie vândută către Ostahie.

Este cea de-a doua tranzacție respinsă de BNR după cea din 2018 care viza preluarea Băncii Românești de către OTP Bank de la grupul National Bank of Greece, anunțată în premieră de Profit.ro. În cele din urmă Banca Românească a fost cumpărată de banca de stat EximBank și va fi absorbită într-un proces de fuziune.

viewscnt
Afla mai multe despre
porsche bank
dan ostahie
bnr