BNR pune un plafon suplimentar de 100.000 de euro pentru unele depozite garantate

BNR pune un plafon suplimentar de 100.000 de euro pentru unele depozite garantate
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 26 ian 2017

Banca Națională a Românei a instituit un plafon de garantare suplimentar de 100.000 de euro pentru depozitele ce rezultă din tranzacții imobiliare, moșteniri, despăgubiri, plata unor indemnizații de asigurare și altele, potrivit unui comunicat de presă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Plafonul este suplimentar celui standard de 100.000 de euro. Deponenții sunt protejați timp de maximum 12 luni de la constituirea depozitului sau de la data la care depozitele pot fi transferate legal la o altă instituție de credit, arată BNR, care a emis o circulară în acest sens pe 29 decembrie și un comunicat azi.

Depozitele care beneficiază de această garanție suplimentară în caz de faliment al unei instituții de credit sunt cele care rezultă din tranzacții imobiliare referitoare la bunuri imobile cu destinație locativă, adică vânzări de locuințe, cele rezultate din pensionare, disponibilizare, invaliditatea sau decesul deponentului, cele rezultate din încasarea unor indemnizații de asigurare sau a unor compensații pentru daune generate de infracțiuni sau pentru condamnări pe nedrept, potrivit comunicatului de presă.

Spre exemplu, dacă cineva a încasat în cont până la 200.000 de euro dintr-o tranzacție imobiliară și banca deponentului a dat faliment, atunci Fondul îl despăgubește pe respectivul cu 200.000 de euro.

Dacă persoana în cauză avea 100.000 de euro în cont la banca respectivă și a mai încasat 100.000 de euro dintr-o tranzacție imobiliară, atunci primește 200.000 de euro despăgubiri în caz de faliment.

Dacă avea 100.000 de euro și a încasat mai mult de 100.000 de euro dintr-o tranzacție imobiliară, atunci este despăgubit cu maximum 200.000 de euro.

Studiu ING: Europenii nu profită de dobânzile scăzute pentru a-și administra datoriile CITEȘTE ȘI Studiu ING: Europenii nu profită de dobânzile scăzute pentru a-și administra datoriile

Banca centrală precizează că acest plafon suplimentar este instituit ca urmare a Directivei 49/2014/UE a privind schemele de garantare a depozitelor. Potrivit legii de transpunere a Directivei, BNR are obligația să stabilească și să reconsidere periodic nivelul plafonului suplimentar.

BNR mai arată că nivelul de 100.000 de euro este cel mai redus din Uniunea Europeană. Al doilea cel mai redus este cel din Bulgaria, de 127.000 de euro, în timp ce în Italia, Slovenia și Slovacia cuantumul este nelimitat.

29 din cele 37 de bănci din România participă la Fondul de Garantare a Depozitelor (FGDB), restul fiind sucursale ale băncilor străine, în cazul cărora deponenții sunt asigurați în țările de origine ale instituțiilor de credit.

Din totalul de 304,1 miliarde de lei din băncile participante la FGDB, depozite de 238,9 miliarde de lei erau eligibile pentru despăgubiri în caz de faliment sau rezoluție (bail in), iar sume de 158,5 miliarde de lei erau acoperite de plafonul de garantare, potrivit datelor de la finele anului trecut.

FGDB avea resurse de 5,3 miliarde de lei în fondul de garantare și de 600 de milioane de lei în cel de rezoluție (utilizat pentru capitalizarea băncilor în insolvabile). În cazul în care sumele din garantare nu acoperă despăgubirile, atunci Statul este obligat să împrumute de urgență Fondul cu sumele necesare.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
garantare depozite
schema de garantare
plafon de garantare