CEC Bank a reușit să ia peste 119 milioane euro din piețele internaționale, la randament de 7,5% pe an, printr-o nouă emisiune de obligațiuni MREL

CEC Bank a reușit să ia peste 119 milioane euro din piețele internaționale, la randament de 7,5% pe an, printr-o nouă emisiune de obligațiuni MREL
scris 7 feb 2023

CEC Bank a atras peste 119 milioane de euro (peste 587 de milioane de lei) printr-un nou plasament internațional de obligațiuni eligibile MREL, ceea ce duce finanțarea totală atrasă de pe piețele de capital prin cele trei tranșe de obligațiuni ce se intenționează a fi eligibile MREL la 1,2 miliarde de lei. Cea mai recentă emisiune, a treia, a fost suprasubscrisă de 1,2 ori.

Cum conlucrează autoritățile de management cu băncile, consultanții și clienții, măsurile care pot îmbunătăți relația între partenerii implicați în proiecte, greșelile de evitat în relația bănci-clienți, soluțiile pentru a crește sumele cheltuite efectiv în proiecte din sumele deja alocate din PNRR, care stau în conturi, vor fi anunțate la conferința Profit.ro & First Bank, programată pentru 14 februarie și care va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV

Obligațiunile MREL trebuie emise de băncile comerciale pentru a îndeplini cerințele minime de fonduri proprii. Sunt considerate cu grad mare de risc pentru investitori, datoria către aceștia fiind prima ajustată în cazul unor planuri de restructurare și rezoluție a băncilor, într-un sistem care încearcă să evite suportarea pierderilor bancare de către deponenți sau contribuabili, după criza din 2008.

“Suntem mândri că CEC Bank este atractivă pentru investitorii instituționali, cu atât mai mult cu cât contextul de piață este unul dificil și marcat de incertitudini, atât din punct de vedere macroeconomic, cât și din punct de vedere al contextului geopolitic. Pentru noi, este încă o confirmare a faptului că strategia de transformare a băncii și rezultatele financiare solide obținute au ajutat la susținerea încrederii și interesului investitorilor. Vom continua și în acest an să urmărim planurile de creștere și de atragere de resurse și capital pentru a finanța economia românească”, a declarat Bogdan Neacșu, director general al CEC Bank.

Românii nu se tem de cutremurele din Turcia și Siria - Numărul locuințelor asigurate urcă, dar sub nivelul bugetat. În România, un cutremur similar celui din 1977 ar crea pagube de 1,8 miliarde euro CITEȘTE ȘI Românii nu se tem de cutremurele din Turcia și Siria - Numărul locuințelor asigurate urcă, dar sub nivelul bugetat. În România, un cutremur similar celui din 1977 ar crea pagube de 1,8 miliarde euro

Cea mai recentă emisiune a fost realizată în cadrul programului MTN (Medium Term Notes) pentru care banca a obținut, la sfârșitul anului trecut, aprobarea privind prospectul din partea CSSF (Le Commission de Surveillance du Secteur Financier) în vederea unei posibile listări la Bursa de Valori din Luxemburg. În baza Programului, banca poate emite obligațiuni în limita unui plafon total de 600 milioane euro (sau echivalent în alte monede).

Cea mai recentă tranșă de obligațiuni, cu o valoare totală de peste 119 de milioane de euro, cu o maturitate de 5 ani  și un randament fix de 7,50%/an, a fost suprasubscrisă de 1,2 ori de către investitori. Aceasta este cea de-a treia tranșă plasată cu succes în cadrul Programului și vine în urma atrageri cu succes de către CEC Bank, la sfârșitul lunii decembrie 2022, a echivalentului a peste 650 de milioane de lei prin două tranșe denominate în lei și euro.

Programul de obligațiuni al CEC Bank are ca aranjori un consorțiu format din Citigroup și Raiffeisen Bank International și Raiffeisen Bank România. Dentons au rolul de consultant juridic al emitentului cu privire la Program, iar aranjorii sunt asistați de către Clifford Chance (în fiecare caz prin birourile din Frankfurt și București).

CEC Bank intenționează listarea celei mai recente tranșe de obligațiuni atât la Bursa de Valori de la Luxemburg, cât și la Bursa de Valori de la București.

„Ne bucurăm că am putut contribui la succesul plasamentului celei de-a doua emisiuni de obligațiuni eligible MREL a CEC Bank. Acest lucru reconfirmă expertiza noastră pe piața de capital, recunoscută în domeniul obligațiunilor, inclusiv în sfera propriilor emisiuni de acest tip. Suntem încrezători că prin contribuția noastră vom susține acest domeniu atât de necesar dezvoltării pieței de capital și a intermedierii financiare în România”, a declarat Mihail Ion, Vicepreședinte Raiffeisen Bank.

Fondată în 1864, CEC Bank are în prezent cea mai extinsă rețea națională, cu peste 1.000 de sucursale și unități teritoriale și cu active de peste 53,4 de miliarde lei, la sfârșitul primului semestru din 2022.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
cec bank
obligațiuni