Cioloș explică de ce Guvernul a sesizat CC pentru conversia creditelor: Parlamentul nu a ținut cont de noi, orice bancă poate contesta la un moment dat

Cioloș explică de ce Guvernul a sesizat CC pentru conversia creditelor: Parlamentul nu a ținut cont de noi, orice bancă poate contesta la un moment dat
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 oct 2016

Premierul Dacian Cioloș a confirmat, marți dimineața, informațiile Profit.ro, conform cărora Guvernul a sesizat Curtea Constituțională cu privire la proiectul de lege adoptat de Parlament care prevede conversia creditelor în franci elvețieni la cursul de la data acordării, arătând că Executivul a recurs la acest gest nu pentru că este împotriva proiectului, ci pentru că este necesar ca anumite articole votate de Parlament, care nu a ținut cont de opinia Guvernului, să fie clarificate din punct de vedere constituțional.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"Este nevoie de anumite clarificări, altfel, în câteva luni, orice bancă poate ataca legea", a spus Cioloș.

"Faptul că am trimis la Curtea Constituțională această lege nu este pentru că suntem împotriva ei, ci pentru că considerăm că sunt acolo câteva elemente, așa cum a fost votată ea de Parlament - pentru că, din păcate, Parlamentul nu a luat în considerare amendamentele pe care le-am propus, care, din punctul nostru de vedere, ar fi făcut-o aplicabilă - și dacă nu clarificăm constituționalitatea acum, înainte de a intra în vigoare, există riscul ca ea să producă efecte și, peste câteva luni, altcineva să o atace, o bancă sau oricine altcineva poate să o atace, și atunci va crea mai multe probleme celor care așteaptă să li se rezolve problemele. Deci, vrem să vedem dacă sunt elemente de neconstituționalitate, să le clarificăm acum și vă promit că, în măsura în care Curtea Constituțională va da un răspuns rapid, Guvernul va lua toate măsurile pentru a corecta acele lucruri în lege, în așa fel încât ea să aibă această adresabilitate a oamenilor care chiar au probleme, și nu a speculatorilor”, a afirmat premierul.

El a adăugat că, din cele câteva zeci de mii de creditori în franci elvețieni, sunt 200 de creditori care au contractat împrumuturi de peste 250.000 de franci, care totalizează peste un miliard de lei din cele cinci și ceva miliarde de lei, cât au fost împrumutați.

”Deci, nu vrem ca din cauza unor speculatori, care au speculat atunci cursul francului elvețian, să tragă ponoasele acum cei care într-adevăr au probleme. Acesta a fost motivul pentru care am trimis la Curtea Constituțională această lege și, în măsura în care vom avea răspunsul rapid de la CCR, vom veni și cu măsurile pentru a corecta aceste lucruri, pentru ca această lege să fie aplicată fără riscul ca ea să poată să fie atacată ulterior, după ce își face efectele”, a adăugat premierul.

Profit.ro a anunțat luni seara că Guvernul Cioloș a sesizat Curtea Constituțională cu privire la proiectul de lege adoptat de Parlament care prevede conversia creditelor în franci elvețieni la cursul de la data acordării, au declarat pentru Profit.ro surse guvernamentale. Executivul consideră că legea operează retroactiv, dar a dat aviz pozitiv proiectului în condițiile în care ar fi fost incluse mai multe prevederi cu caracter social, precum un grad de îndatorare și un plafon.

Potrivit surselor, argumentul Guvernului este similar celui prezentat în punctul de vedere transmis Parlamentului, fără însă să se fi ținut cont de acesta, și care poate fi citit AICI.

"Motivul contestării este chiar cel din punctul de vedere transmis Parlamentului. Mai exact, că a fost depășit criteriul social asumat de Guvern când a emis un aviz pozitiv și nu s-a ținut cont de recomandările Guvernului, care a susținut caracterul social al legii", au arătat sursele citate.

Conversia creditelor în franci elvețieni la cursul de la data acordării nu va intra în vigoare înainte ca magistrații Curții Constituționale să verifice dacă legea respectă sau nu Constituția.

Palatul Victoria consideră că aplicarea legii și la creditele în derulare contravine principiului neretroactivității și previzibilității legii, consacrate de Constituție. Pe de altă parte, spune că aceste principii pot fi încălcate, dacă există un temei social, potrivit unui punct de vedere transmis Camerei Deputaților anterior adoptării proiectului.

Băncile au primit termen până la finele anului să schimbe sistemul de verificare a clienților care solicită credite CITEȘTE ȘI Băncile au primit termen până la finele anului să schimbe sistemul de verificare a clienților care solicită credite

“Respectarea obligațiilor asumate prin contracte ar trebui să reprezinte regula în materia executării obligațiilor contractuale. Desigur că de la această regulă pot fi reglementate și unele excepții, în special atunci când se au în vedere aspectele cu caracter social, care, însă, trebuie să fie de strictă interpretare și aplicare, iar dreptul debitorului de a beneficia de un drept special nu ar trebui sa fie activat în funcție de arbitrariul acestuia pentru a nu genera hazard moral”, se arată în scrisoarea semnată de premierul Dacian Cioloș.

Guvernul a cerut ca legea să fie aplicată doar persoanelor fizice consumatori, cu credite de până la 150.000 de euro (echivalent în franci elvețieni) și cu un grad de îndatorare de peste 50% din veniturile nete.

Deputații au adoptat proiectul în unanimitate fără a ține cont de opinia Executivului.

Inițial, la propunerea lui Viorel Ștefan, președintele Comisiei de finanțe-bănci, deputații au introdus condiția privind gradul de îndatorare, precum și un plafon de 250.000 de franci elvețieni. După dispute politice și cu debitorii cu credite în franci elvețieni, modificările au fost retrase.

Conversia la cursul de la data acordării creditelor, când francul era 1,8-2,2 lei, față de circa 4 lei în prezent, a fost propusă de deputatul liberal Daniel Zamfir și susținută de Ana Birchall, deputat PSD. Birchall, autorul proiectului privind conversia creditelor în valută, viza inițial ca schimbul acestor credite să se facă la cursul curent, iar ulterior a propus și varianta unui curs mediu al ultimilor ani.

Atât PNL, care astăzi l-a propus premier pe Cioloș după alegeri, cât și PSD, prin vocea celor doi președinți, au susținut proiectul de lege și ca această conversie să fie făcută la cursul istoric.

Banca Națională a României a estimat o pierdere de 2,4 miliarde de lei pentru bănci, în condițiile în care stocul de circa 5,8 miliarde de lei este convertit la cursul franc/leu din anii 2006-2008. Două bănci ar ajunge cu indicatorul de solvabilitate sub 8% și alte patru bănci sub nivelul de 10% recomandat în momentul de față de către BNR.

Recuperatorii nu mai au voie de astăzi să caute un datornic la serviciu sau să îl deranjeze noaptea CITEȘTE ȘI Recuperatorii nu mai au voie de astăzi să caute un datornic la serviciu sau să îl deranjeze noaptea

Efectele unei astfel de legi ar crește costurile de împrumut ale României, consideră Guvernul, în condițiile în care investitorii pun deja întrebări cu privire la Legea privind darea în plată.

Pe de altă parte, inițiatorii consideră că împrumuturile în franci elvețieni au fost niște produse toxice și că debitorilor nu le-au fost explicate riscurile acestora. O treime dintre ei au intrat deja în incapacitate de plată, arată datele BNR.

Curtea Constituțională se va pronunța astăzi pe darea în plată, la sesizarea băncilor. Și acest proiect a fost criticat de Cabinetul Cioloș, care nu și-a utilizat, însă, dreptul de a-l trimite la controlul Curții înainte de a intra în vigoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
conversie credite franci elvetieni
conversie credite