BCR a vândut recuperatorilor încă un portofoliu de credite neperformante, de 370 milioane euro

BCR a vândut recuperatorilor încă un portofoliu de credite neperformante, de 370 milioane euro
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 8 sep 2016

Banca Comercială Română (BCR), cea mai mare bancă locală în funcție de active, a vândut un portofoliu de credite neperformante în valoare de aproximativ 370 de milioane de euro către recuperatorii de creanțe B2Holding și EOS Investment. Tranzacția va fi finalizată în decembrie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Portofoliul cuprinde circa 6.800 de împrumuturi garantate cu ipotecă, potrivit unui comunicat al companiei norvegiene B2Holding, care a finalizat recent achiziția firmei bulgare de colectare a creanțelor Debt Collection Agency (DCA), cu activități și în România.

Cumpărarea portofoliului de la BCR "deschide calea spre noi creșteri în România, care este cea mai mare piață pentru tranzacții cu credite neperformante din Europa de Sud-Est", se arată în comunicat.

Portofoliul de creanțe va fi administrat în mod egal de B2Holding și EOS. Valoarea tranzacției nu a fost dezvăluită. Potrivit site-ului mirsanu.ro, prețul de vânzare al portofoliului, cunoscut sub numele de cod Blue Lake, s-ar fi ridicat la circa 60 milioane de euro.

AGA la BCR: Fuziune amânată, servicii noi prestate pentru terți și ultimul contract de audit aprobat pentru EY CITEȘTE ȘI AGA la BCR: Fuziune amânată, servicii noi prestate pentru terți și ultimul contract de audit aprobat pentru EY

BCR a obținut un profit net de 636 milioane lei (141,5 milioane euro) în primul semestru din acest an, în creștere cu 5,4% față de nivelul înregistrat în aceeași perioadă din 2015, în condițiile în care rata creditelor neperformante a scăzut la 14%, de la peste 23% în urmă cu un an.

Rata NPL de la BCR rămâne peste media sistemului bancar, de 13,5% la finalul lunii martie, potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR). A doua bancă de pe piață, BRD, a anunțat pentru finalul primului semestru o rată apropiată a creditelor neperformante, de 14,4%.

La finele anului trecut, BCR a vândut un pachet de credite neperformante corporate de 1,2 miliarde de euro, tranzacție finanțată, cu 166 milioane dolari și de Banca Mondială, prin divizia IFC. A fost cel mai mare pachet de credite vândut vreodată de o bancă românească, iar consultant al Erste a fost PwC. După operațiune, volumul total al creditelor neperformante ale băncii rămăsese la circa 4 miliarde de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
bcr
credite neperformante
blue lake
b2holding
eos investment
creante