Comisia de etică a UE validează venirea lui Barroso la Goldman Sachs

Comisia de etică a UE validează venirea lui Barroso la Goldman Sachs

Sursa foto: Yakub88 | Dreamstime.com

scris 31 oct 2016

Comisa ad-hoc de etică a UE, consultată în urma unui val de indignare publică față de venirea fostului șef al Comisiei Europene Jose Manuel Barroso la Banca de afaceri Goldman Sachs, a apreciat că nu a fost încălcat Codul de conduită, într-un raport publicat luni, relatează Le Figaro.

"Pe baza unor informații furnizate de domnul Barroso într-o scrisoare adresată președintelui (Comisiei Europene Jean-Claude) Juncker și având în vedere (prevederile) Codului de conduită a comisarilor, nu există elemente suficiente pentru a stabili o încălcare a datoriei de integritate și rezervă", conchide comitetul, al cărui aviz are caracter neconstrângător, scrie News.ro.

Comisia de Etică, independentă, este formată din trei foști oficiali UE - un fost judecător olandez de la Curtea Europeană de Justiție, un fost europarlamentar social-democrat german și un fost înalt oficial austriac din Comisie.

Ei au examinat cazul, despre care CE a apreciat anterior că nu pare să încalce normele de conduită, pentru că Barroso nu mai ocupă nicio funcție în instituțiile europene de mai mult de18 luni.

Comisiile reunite din Senat și Camera Deputaților au votat în unanimitate revocarea din funcție a lui Mișu Negrițoiu CITEȘTE ȘI Comisiile reunite din Senat și Camera Deputaților au votat în unanimitate revocarea din funcție a lui Mișu Negrițoiu

Normele UE prevăd că foștii comisari care nu dau dovadă de integritate atunci când acceptă noi funcții, după retragerea din Comisie, pot să își piardă dreptul la pensie.

Goldman Sachs a anunțat în iulie că Barroso, care a condus Comisia Europeană în perioada 2004-2014 și care a fost premier al Portugaliei, va fi președinte fără rol executiv al diviziei internaționale a băncii americane și va oferi consultanță în probleme globale.

viewscnt
Afla mai multe despre
goldman sachs
jose manuel barroso