CONFIRMARE PSD respinge în Senat programul ”Noua casă”, cu argumentul că Guvernul PNL favorizează creditarea celor cu resurse și dezvoltatorii

CONFIRMARE PSD respinge în Senat programul ”Noua casă”, cu argumentul că Guvernul PNL favorizează creditarea celor cu resurse și dezvoltatorii
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 2 sep 2020

Senatorii PSD, care dețin majoritatea în comisia de buget, au redactat, după cum a relatat anterior Profit.ro, un raport de respingere a noii variante a programului ”Prima Casă”, modificat prin ordonanță de urgență de către Guvernul Orban și denumit ”Noua Casă”. Astăzi, plenul Senatului a votat respingerea ordonanței.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

PSD promovase anterior modificarea programului în "O familie, o casă", în cadrul căruia ar mai fi putut accesa credite doar persoanele cu venituri sub un anumit prag. Acum, social-democrații cer aplicarea acestei variante, care a fost promulgată de șeful statului, dar pe care Guvernul nu a pus-o în practică.

De ce este important: Fostul program „Prima Casă” a fost modificat oficial prin ordonanță de urgență de către Guvern, la finele lunii iunie, și a primit denumirea „Noua Casă”. Schimbări mult mai importante decât cea de nume sunt legate de creșterea creditului maxim, dar și de introducerea unui avans de 15% pentru locuințele de peste 70.000 de euro ce vor putea fi achiziționate cu garanția statului. În cazul locuințelor mai noi de 5 ani, creditul maxim este extins de la 66.500 de euro la 119.000 de euro.

Mai este important: La inițiativa fostului ministru de Finanțe și senator PSD Eugen Teodorovici, programul "Prima casă” a fost transformat într-un program social, denumit "O familie, o casă", în cadrul căruia vor mai putea accesa credite doar persoanele cu venituri sub un anumit prag, iar creditele pentru persoanele din grupuri vulnerabile vor fi garantate integral de stat. Deși a fost criticat de liberali, proiectul a fost adoptat, în luna martie, în unanimitate de deputați și a fost apoi promulgat, în aprilie, de președintele Iohannis. 

Programul “O familie, o casă”, inițiat de PSD și intrat în vigoare în aprilie, nu a fost aplicat în lipsa normelor metodologice, care trebuiau emise de Guvernul Orban încă din luna mai.

Raiffeisen Bank International lansează, în colaborare cu fintech-ul american Moxtra, o aplicație pentru clienții premium și corporate. Serviciul va fi disponibil și în România CITEȘTE ȘI Raiffeisen Bank International lansează, în colaborare cu fintech-ul american Moxtra, o aplicație pentru clienții premium și corporate. Serviciul va fi disponibil și în România

În comisia de buget, inițiatorul propunerii de respingere a ordonanței Guvernului Orban a fost senatorul Eugen Teodorovici, căruia i s-au alăturat și ceilalalți colegi social-democrați din comisie.

Teodorovici a declarat pentru Profit.ro că Guvernul Orban ar fi trebuit să emită normele metodologice de aplicare a programului ”O familie, o casă”, de vreme ce acesta a fost legiferat și era în vigoare.

Mai mult, senatorul PSD arată că programul ”Prima Casă” a fost conceput pentru sprijinirea românilor să-și achizționeze o locuință, iar varianta propusă de PSD l-a transformat într-un program social, inclusiv cu avizul BNR. În schimb, potrivit lui Eugen Teodorovici, noul program liberal, care nu ar avea avizul BNR, nu face decât să favorizeze creditarea celor care dispun oricum de reurse financiare pentru a contracta - neasistați de stat - un credit imobiliar, precum și pe dezvoltatorii imobiliari. Teodorovici susține că Guvernul ar trebui să sprijine finanțarea familiilor tinere, cu venituri reduse, domeniul contrucțiilor fiind deja ajutat prin măsurile de majorare a salarizării minime și reducerea taxării muncii în domeniu.

După votul de respingere a ordonanței din plenul Senatului, proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere și vot final Camerei Deputaților.

DECIZIE Terenurile Romexpo sunt transferate de PSD, PNL și PMP în proprietatea Camerei de Comerț a României. USR și UDMR acuză un ”tun imobiliar” CITEȘTE ȘI DECIZIE Terenurile Romexpo sunt transferate de PSD, PNL și PMP în proprietatea Camerei de Comerț a României. USR și UDMR acuză un ”tun imobiliar”

Programul ”Noua Casă” - inițiator PNL

Guvernul PNL a adoptat modificarea OUG 60/2009 cu prevederi “subțiate” față de cele discutate anterior. Cu aproape 300.000 de credite acordate și o pondere de 43% din creditul pentru locuințe de 83 de miliarde de lei, programul cu garanții de stat "Prima Casă" a fost foarte important pentru piața creditului și cea imobiliară rezidențială în ultimii 11 ani, așa că orice modificare poate aduce variații de preț.

Spre deosebire de "Prima Casă", creditul maxim ce poate fi obținut de la bancă, inclusiv pentru locuințele mai vechi de 5 ani, crește cu circa 17%, de la 57.000 de euro la 66.500 de euro, adică cât era înainte pentru locuințele noi. Avansul rămâne la 5%, în timp ce garanția statului – partea de risc asumată de contribuabili în caz de neplată – crește de la 40% la 50%.

În cazul locuințelor mai noi de 5 ani sau care au fost consolidate de cel mult 5 ani este extins creditul maxim de la 66.500 de euro la 119.000 de euro, adică o creștere de aproape 80%. Persoanele care vor dori să achiziționeze o locuință de peste 70.000 de euro vor trebui să aducă, însă, un avans de 15%, ceea ce presupune un efort mai mare de economisire sau un credit mai mare de nevoi personale pentru cei care au veniturile necesare. Aici există un stimulent din partea statului pentru bănci să ia riscul cu împrumuturile de valoare mai mare prin majorarea garanției de la 50% la 60%.

În formele discutate anterior, creditul maxim ajungea la 140.000 de euro, însă Guvernul PNL s-a răzgândit în ultima ședință în care a adoptat ordonanța. Într-o primă fază era discutată chiar și subvenționarea riscului dezvoltatorilor, însă o astfel de măsură n-a fost agreată de Ministerul Finanțelor (care a mai venit și cu o altă propunere)

Ordonanța Guvernului a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 5 august, iar normele de aplicare a programului “Noua Casă” au fost adoptate deja de Guvern și sunt în vigoare de la 21 august. 

BRD câștigă licitația în fața BCR și va credita Primăria Capitalei cu până la 100 mil. lei pentru autobuze, troleibuze, pasaj Doamna Ghica, lărgire Fabrica de Glucoză și nodul Ciurel CITEȘTE ȘI BRD câștigă licitația în fața BCR și va credita Primăria Capitalei cu până la 100 mil. lei pentru autobuze, troleibuze, pasaj Doamna Ghica, lărgire Fabrica de Glucoză și nodul Ciurel

Programul ”O familie, o casă” - inițiator PSD

Este menținut avansul minim de 5 % din prețul de achiziție al locuinței. Prețul de achiziție a locuinței este de maximum 70.000 euro echivalent lei la cursul BNR valabil la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare, iar valoarea finanțării garantate este de maximum 66.500 euro echivalent lei.

Este introdus prag de venit pentru beneficiarii programului: la data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreuna cu soțul sau soția, după caz, nu pot depăși valoarea de 4.500 lei. Pentru familiile cu unul sau mai mulți copii, la data solicitării creditului garantat veniturile nete lunare ale familiei nu pot depăși valoarea de 7.000 lei.

Sunt acordate următoarele subvenții de dobândă: reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata Programului pentru familiile cu un singur copil, reducerea cu 1 punct procentual a ratei dobânzii creditului garantat pentru familiile cu doi sau mai mulți copii. 

Pentru categoriile vulnerabile garantarea statului va fi de 100%, exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare. Tot pentru aceste categorii de persoane, va fi aplicată o reducere cu 2 puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat.  

EXCLUSIV Radu Budeanu și-a vândut participația la Romprest pentru circa 9 milioane de euro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Radu Budeanu și-a vândut participația la Romprest pentru circa 9 milioane de euro

CONFIRMARE PSD respinge în Senat programul ”Noua casă”, cu argumentul că Guvernul PNL favorizează creditarea celor cu resurse și dezvoltatorii

 

viewscnt
Afla mai multe despre
noua casa
prima casa
o familie o casa
garantii de stat
credit ipotecar
psd
pnl