ULTIMA ORĂ Programul "Prima casă” în noua formulă "O familie, o casă" - promulgat. Noutate: Garantare de 100% de către stat pentru grupurile vulnerabile

ULTIMA ORĂ Programul "Prima casă” în noua formulă "O familie, o casă" - promulgat. Noutate: Garantare de 100% de către stat pentru grupurile vulnerabile
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 2 apr 2020

Programul "Prima casă” va fi transformat într-un program social, denumit "O familie, o casă", în cadrul căruia vor mai putea accesa credite doar persoanele cu venituri sub un anumit prag. Creditele pentru persoanele din grupuri vulnerabile vor fi garantate integral de stat, potrivit proiectului de lege promulgat astăzi de președintele Iohannis.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Proiectul a fost inițiat de fostul ministru de Finanțe și senator PSD Eugen Teodorovici, a fost adoptat anul trecut de Senat, iar luna trecută a fost votat în unanimitate de deputați.

TABEL Românii care vor amânarea ratelor la credite trebuie să facă economii pentru momentul când vor relua plățile. Rate mai mari după suspendare. Cine va suferi cel mai mare impact CITEȘTE ȘI TABEL Românii care vor amânarea ratelor la credite trebuie să facă economii pentru momentul când vor relua plățile. Rate mai mari după suspendare. Cine va suferi cel mai mare impact

În noua formă, programul Prima Casă prevede subvenții mai mici și restricții mai mari pentru accesarea unui credit, comparativ cu un plan de modificare a Prima Casă anunțat de Guvern în luna mai.

Astfel, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreună cu soțul sau soția, după caz, nu pot depăși valoarea de 4.500 lei, însă pragul urcă la 7.000 de lei dacă familia are unul sau mai mulți copii. Dobânda va fi subvenționată, cu 0,5 puncte procentuale în cazul familiilor cu un singur copil și cu 1 punct procentual în cazul celor cu doi sau mai mulți copii.

ULTIMA ORĂ Măsură avizată: Chiriașii pot cere suspendarea plății chiriei pe perioada stării de urgență CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Măsură avizată: Chiriașii pot cere suspendarea plății chiriei pe perioada stării de urgență

Cu prilejul dezbaterii proiectului în comisia de specialitate, majoritatea PSD a adoptat o serie de amendamente susținute de fostul ministru al Finanțelor Eugen Teodorovici, și de deputatul neafiliat Oana-Mioara Bîzgan-Gayral. În schimb, toate amendamentele Asociației Române a Băncilor și ale opoziției au fost respinse.

Proiectul a fost amendat astfel încât la calculul limitei de 4.500 lei vor fi luate în calcul drept venituri, pentru acordarea creditului, beneficiile de asistență socială primite de persoanele dintr-un grup vulnerabil, definit conform art. 6 din Legea 292/2011 privind asistența socială, dar nu vor fi luate în considerare acele beneficii care duc la depășirea pragului menționat. Conform acestui articol, grupul vulnerabil desemnează persoane sau familii care sunt în risc de a-și pierde capacitatea de satisfacere a nevoilor zilnice de trai din cauza unor situații de boală, dizabilitate, sărăcie, dependență de droguri sau de alcool ori a altor situații care conduc la vulnerabilitate economică și socială.

În plus, dacă împurmuturile pentru achiziția unei locuințe în programul Prima Casă pot fi garantate de către stat în procente de 40% sau 50%, pentru categoriile vulnerabile, în noul program, garantarea statului va fi de 100%, exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare, potrivit amendamentului votat în comisie.

Mai mult, pentru aceste categorii de persoane, va fi aplicată o reducere cu 2 puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat. 

Opoziția s-a opus acestor prevederi, considerând că astfel este favorizată creditarea pentru persoane care nu vor putea achita împrumuturile, și a încercat reducerea procentului de garantare în aceste cazuri la 80% sau 90%, dar fără succes.

Teodorovici a susținut că noile prevederi nu favorizează neplata creditelor și suportarea lor de la buget.

UPDATE DOCUMENT Proiect PSD votat de Senat. Ratele la credite sunt suspendate pentru oricine vrea, până la finele anului 2020, fără costuri și fără criterii CITEȘTE ȘI UPDATE DOCUMENT Proiect PSD votat de Senat. Ratele la credite sunt suspendate pentru oricine vrea, până la finele anului 2020, fără costuri și fără criterii

Actul normativ care modifică și completează OUG nr. 60/2009 privind implementarea programului "Prima casă" stabilește:

Modificarea titulaturii Programului „Prima casă” în programul "O familie, o casă".

  • Introducerea pragului de venit pentru beneficiarii Programului:
    • la data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreuna cu soțul sau soția, după caz, nu pot depăși valoarea de 4.500 lei;
    • pentru familiile cu unul sau mai mulți copii, la data solicitării creditului garantat veniturile nete lunare ale familiei nu pot depăși valoarea de 7.000 lei.
  • Mandatarea pe lângă Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și a Fondului Român de Contragarantare în vederea emiterii de garanții în numele și în contul statului, în favoarea băncilor care acordă credite persoanelor fizice pentru achiziția unei locuințe în cadrul Programului.
  • Menținerea avansului minim de 5 % din prețul de achiziție al locuinței. Prețul de achiziție a locuinței este de maximum 70.000 euro echivalent lei la cursul BNR valabil la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare, iar valoarea finanțării garantate este de maximum 66.500 euro echivalent lei.
Guvernul a reușit să împrumute în martie 4,8 miliarde de lei, dar mai puțin față de cât a vrut. Totalul împrumuturilor de la începutul anului a urcat la 33 miliarde lei CITEȘTE ȘI Guvernul a reușit să împrumute în martie 4,8 miliarde de lei, dar mai puțin față de cât a vrut. Totalul împrumuturilor de la începutul anului a urcat la 33 miliarde lei

Acordarea următoarelor subvenții de dobândă:

  • reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata Programului pentru familiile cu un singur copil.
  • reducerea cu 1 punct procentual a ratei dobânzii creditului garantat pentru familiile cu doi sau mai mulți copii.

Refinanțarea creditelor obținute în cadrul Programului, prin alte instrumente de finanțare, cu excepția altor credite acordate in cadrul Programului.

Un prim plan de modificare a programului Prima Casă, prezentat în luna mai, prevedea subvenții de dobândă mult mai generoase și restricții mai puține pentru accesarea unui credit.

EximBank va putea furniza, prin lege, servicii de retail, preluând Banca Românească CITEȘTE ȘI EximBank va putea furniza, prin lege, servicii de retail, preluând Banca Românească

Programul Prima Casă se adresează persoanelor care au până în 35 de ani, oferindu-le oportunitatea de a accesa un credit imobiliar cu un avans de minimum 5% și cu costuri totale de finanțare plafonate.

De la lansarea programului în anul 2009 și până la finalul lunii decembrie 2018 au fost acordate 267.752 garanții și promisiuni de garantare, în valoare totală de 23,7 miliarde de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
prima casa
o familie
o casa
minister
finanțe
garantare
100%
vulnerabil
grup