ULTIMA ORĂ Programul “Noua Casă”, ultima variantă: credit maxim de 140.000 de euro și avans de 15% pentru locuințele noi

ULTIMA ORĂ Programul “Noua Casă”, ultima variantă: credit maxim de 140.000 de euro și avans de 15% pentru locuințele noi
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 22 iul 2020

Guvernul discută astăzi o nouă formă a ordonanței de urgență pentru programul “Noua Casă”. Creditul maxim garantat de stat ajunge la 140.000 de euro pentru locuințele noi, mai mult decât dublu față de situația curentă, dar avansul minim crește de la 5% la 15%. Pentru locuințele vechi creditul maxim garantat este majorat cu aproape un sfert la 70.000 de euro, iar avansul rămâne la 5%. Creditele garantate sunt majorate față de o formă propusă anterior de Ministerul Finanțelor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Programul “Noua Casă” este justificat ca măsură guvernamentală necesară pentru a contracara efectele crizei asupra creditării și pieței imobiliare în contextul pandemiei COVID-19 și înlocuiește ca denumire programul “O familie, o casă”, care anterior înlocuise programul “Prima Casă”.

M247 lansează noua platformă cloud pentru a susține planurile ambițioase de creștere a afacerilor clienților CITEȘTE ȘI M247 lansează noua platformă cloud pentru a susține planurile ambițioase de creștere a afacerilor clienților

După mai multe forme discutate, în ședința de guvern intră azi un proiect de ordonanță care prevede creșterea creditului garantat de stat pentru locuințele noi de mai bine de două ori, de la 66.500 de euro la 140.000 de euro. Aceste împrumuturi sunt destinate locuințelor recepționate sau consolidate în cel mult 5 ani de la data solicitării creditului. Ponderea maximă a garanției statului în credit crește de la 50% la 60% în forma curentă, dar pe de altă parte crește și avansul minim, de la 5% la 15%.

În curtea ta ești cine vrei tu CITEȘTE ȘI În curtea ta ești cine vrei tu

Pentru apartamentele vechi, creditul maxim garantat de stat este crescut de la 57.000 de euro la 70.000 de euro, iar procentul de garantare este crescut de la 40% la 50%, în timp ce avansul minim este menținut la 5%.

Astfel, la un avans de 15%, valoarea de achiziție pentru o locuință nouă ajunge la circa 165.000 de euro, în timp ce la un avans de 5% valoare de achiziție pentru o locuință mai veche de 5 ani este de circa 73.600 de euro. Nu există o limită a valorii maxime de achiziție pentru cele două tipuri de garanții, dar beneficiarii trebuie să aducă un avans suplimentar dacă depășesc valoarea maximă a creditului prevăzută.

Creșterea plafonului de garantare ar putea duce la creșterea prețurilor apartamentelor, mai ales în cazul imobilelor vechi, unde avansul rămâne la 5% și nu este nevoie de economii semnificative din partea viitorilor debitori. Economistul UniCredit Dan Bucșa avertiza că apartamentele se vor scumpi sigur spre valoarea noilor plafoane aduse de stat, așa cum s-a întâmplat în Croația, unde locuințele s-au scumpit cu 20% într-un an după ce statul croat a luat o măsură similară.

EXCLUSIV ANAF are pregătită poprirea electronică. Călugăreanu: Cine nu a avut poprire de la ANAF? Am avut și eu CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ANAF are pregătită poprirea electronică. Călugăreanu: Cine nu a avut poprire de la ANAF? Am avut și eu

Într-o formă anterioară discutată de Guvern și propusă de Ministerul Finanțelor, creditul maxim pentru locuințele noi era de 95.000 de euro și pentru cele vechi de 66.500 de euro, dar avansul era menținut la 5% pentru ambele categorii de împrumuturi. A existat chiar și propunerea, la nivelul Executivului, ca statul să garanteze creditele dezvoltatorilor imobiliari.

Din legislația actuală sunt eliminate și criteriile de venit pentru beneficiari, aduse cu ocazia adoptării programului “O familie, o casă”  de către Parlament într-o formă care n-a ajuns, însă, să fie aplicată în lipsa normelor din partea Finanțelor.

Beneficiarul trebuie să fie în continuare la prima locuință de peste 50 de mp, dar este eliminată dispoziția legală care impunea beneficiarului ca pe durata creditului în program să nu dobândească individual sau împreună cu familia o cotă de peste jumătate dintr-o altă locuință situată în mediul urban, cu excepția celor dobândite prin moștenire, motivul fiind acela că nu poate fi urmărită aplicarea acestei reglementări.

Sunt eliminate și creditele garantate pentru construcția de locuințe direct de către beneficiar sau pentru achiziția unei locuințe mai noi sau mai mari, Ministerul Finanțelor jusitificând că au fost acordate doar câteva sute de astfel de împrumuturi – 150, respectiv 314.

Programul “Prima Casă” a fost introdus în criza economică din 2009 de guvernul PDL Emil Boc și menținut mai bine de un deceniu de toate guvernările.

Peste 296.000 de contacte Prima Casă cu garanții de circa 26,7 miliarde  de lei au fost încheiate în ultimii 11 ani. Potrivit BNR, creditele Prima Casă în sold reprezintă 43% din totalul de 83 de miliarde de lei în credite ipotecare acordate de bănci.

viewscnt
Afla mai multe despre
noua casa
prima casa
programul noua casa
credit maxim noua casa
avans noua casa
noua casa 2020
prima casa 2020