Directorii companiilor de tehnologie din SUA și fondatori precum șeful OpenAI, Sam Altman, au încercat în weekend să salveze firmele rămase fără bani după prăbușirea SVB

Directorii companiilor de tehnologie din SUA și fondatori precum șeful OpenAI, Sam Altman, au încercat în weekend să salveze firmele rămase fără bani după prăbușirea SVB
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 mar 2023

Directori companiilor de tehnologie, proeminenți investitori de risc și fondatori de firme, inclusiv CEO-ul OpenAI, Sam Altman, au încercat să mențină în viață firmele rămase fără bani după prăbușirea Silicon Valley Bank, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Eșecul dramatic de vineri al băncii, care se concentrează pe startupurile tehnologice, este cel mai mare de la criza financiară din 2008, scrie News.ro.

A zguduit piețele globale, a dus la scăderea puternică a acțiunilor bancare și i-a lăsat pe antreprenorii din California să își facă griji cu privire la plata salariilor.

Angajaților Silicon Valley Bank li s-a oferit să mai lucreze 45 de zile, cu 1,5 ori salariul lor, de către Federal Deposit Insurance Corp CITEȘTE ȘI Angajaților Silicon Valley Bank li s-a oferit să mai lucreze 45 de zile, cu 1,5 ori salariul lor, de către Federal Deposit Insurance Corp

Pentru a evita ceea ce Garry Tan, CEO-ul acceleratorului de startupuri Y Combinator, a numit un potențial ”eveniment cu nivel de extincție” în sectorul tehnologic, directorii din industrie au acționat rapid să facă tot ce pot pentru a salva întreprinderile mici.

Altman, care conduce una dintre cele mai populare companii din Silicon Valley, a salvat câțiva antreprenori cu bani proprii, potrivit unui mesaj pe Twitter al fratelui său și al unui beneficiar care a vorbit cu Reuters.

”Rămăseam fără opțiuni, așa că i-am trimis un e-mail”, a spus Doktor Gurson, CEO al Rad AI, într-un interviu de sâmbătă. În decurs de o oră sau două, Altman a răspuns, oferindu-i o sumă de șase cifre: suficiente pentru a face ștatul de plată și cu nicio condiție atașată, doar o cerere de returnare a fondurilor odată ce Gurson este capabil, a spus el.

Solicitat pentru comentarii, Altman a spus pentru Reuters: ”Îmi amintesc de investitorii care m-au ajutat când conduceam un startup și chiar aveam nevoie de ei și încerc mereu să plătesc”.

Henrique Dubugras, co-CEO al startupului fintech Brex, și-a petrecut weekendul lucrând la telefon, după ce compania sa a anunțat vineri o linie de credit de urgență pentru a ajuta startupurile să-și plătească salariile următoare.

Începând de sâmbătă seara, el a spus că Brex a primit o cerere de 1,5 miliarde de dolari de la aproape 1.000 de companii.

”Încercăm să înscriem creditori până la sfârșitul zilei de mâine. Toată lumea sprintează”, a spus el.

Chiar și micile startupuri intră în acțiune pentru a-i ajuta pe alții.

Aleem Mawani, fondatorul Streak, o companie cu aproximativ 30 de angajați, a scris vineri pe Twitter că va împrumuta bani personali fără nicio condiție altor startupuri mici, îngrijorate de plata personalului.

El a spus că a avut apoi discuții cu câteva companii și că urmărea să acorde prioritate împrumuturilor pentru cei care trăiesc din cec la cec.

”Sunt un fondator și știu cât de îngrozitor ar fi să nu faci ștatul de plată”, a spus Mawani într-un interviu.

Până sâmbătă seara, peste 3.500 de directori executivi și fondatori, reprezentând aproximativ 220.000 de lucrători, au semnat o petiție lansată de Y Combinator, prin care au făcut apel direct la secretarul de Trezorerie al SUA, Janet Yellen, și la alții, pentru a sprijini deponenții, mulți dintre ei întreprinderi mici care riscă să nu plătească personalul în următoarele 30 de zile.

Petiția susținea ”supraveghere de reglementare și cerințe de capital mai stricte pentru băncile regionale” și o investigare a oricăror ”abateri sau gestionări greșite” din partea directorilor SVB.

Peste 100.000 de locuri de muncă ar putea fi în pericol, avertizează petiția.

SVB nu a răspuns la o solicitare de comentarii, iar Y Combinator nu a detaliat petiția.

Investitorii de risc au sfătuit startupurile să caute alternative pentru a obține lichiditate pe termen scurt.

Unii, inclusiv Lowercarbon Capital, au oferit împrumuturi companiilor din portofoliu care au fonduri blocate la SVB.

Partenerul său, Clay Dumas, a declarat că Lowercarbon va oferi sprijin pentru salarizare în următoarele două săptămâni și că va transfera fonduri luni.

Khosla Ventures a declarat pentru Reuters: ”Având în vedere situația care evoluează rapid, discutăm cu peste 100 de companii din portofoliu, care le evaluează nevoile critice și intenționează să ajute  acolo unde suntem lideri sau investitori majori”.

Gurson, de la Rad AI, nu mai vorbise cu Altman de ani de zile când i-a trimis un e-mail șefului OpenAI, sâmbătă dimineață, în căutarea disperată de ajutor.

Startupul s-a bazat pe SVB, a cărui închidere bruscă a însemnat că îi lipsesc banii pentru a plăti aproximativ 65 de angajați luni, a spus el.

”Mijloacele de trai ale oamenilor depind de noi”, a spus Gurson, a cărui companie cu sediul în San Francisco îi ajută pe radiologi să lucreze mai eficient și include personal cu roluri și mijloace variate.

”Au ipoteci de plătit; au facturi”.

Cofondatorul lui Gurson a așteptat fără rezultat opt ore la o linie telefonică a Federal Deposit Insurance Corporation, a spus el.

Mai multe încercări de a transfera fonduri din SVB au eșuat. Dar Gurson a văzut o postare pe Twitter de la Altman, pe care l-a cunoscut ca fondator, participând în 2014 la Y Combinator, unde Altman era președinte.

Cei doi nu se cunoșteau prea bine, a spus el. ”Este ca un colac de salvare”, a spus Gurson despre generozitatea lui Altman.

Gurson a estimat ”în mod conservator” că Altman a dat mai mult de 1 milion de dolari pentru a sprijini alte startupuri care au nevoie similară.

”Lucrul nebunesc aici este că nu este un investitor în compania noastră. Nu a cerut nimic”, a spus Gurson.

Altman nu a comentat cât de mult a dat companiilor, dar a spus că nu vede contribuțiile sale ca fiind riscante.

”Chiar dacă SVB nu poate găsi un cumpărător sau un împrumut în weekend, o mulțime din banii pe care startup-urile le au în depozite le vor fi puși la dispoziție. Dar, între timp, oamenii se confruntă cu o adevărată criză de lichiditate, fără nicio vină a lor, iar angajații trebuie să fie plătiti”, a spus el.

viewscnt
Afla mai multe despre
svb
silicon valley bank
faliment