EXCLUSIV Finanțele ies cu o nouă emisiune de titluri de stat pentru populație

EXCLUSIV Finanțele ies cu o nouă emisiune de titluri de stat pentru populație
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 10 sep 2018

Ministerul Finanțelor va ieși săptămâna aceasta cu o nouă emisiune de titluri de stat exclusiv pentru populație, parte a unui program prin care vrea să atragă anul acesta circa 4 miliarde de lei din această sursă, la dobânzi preferențiale, mai ridicate decât cele pe care le plătește băncilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În timp ce băncile au crescut dobânzile la credite, cele oferite la depozitele populației au rămas la un nivel foarte scăzut. În cazul populației, dobânda medie, în termeni anuali, la depozitele în sold a stagnat, practic, față de anul anterior, la circa 1% în luna iulie, în timp ce cea pentru depozitele noi a crescut cu 0,6 pp, mult sub creșterea ROBOR, la 1,4%. Despre această evoluție puteți citi mai mult aici.

Populația este cel mai mare creditor al sistemului bancar, cu depozite de 188 de miliarde de lei, față de 103 miliarde de lei în cazul firmelor, iar sectorul bancar este unul dintre cei mai importanți creditori ai statului.

Până în prezent, Finanțele au atras peste 1 miliard de lei prin două astfel de emisiuni. La prima emisiune, suma subscrisă s-a situat la 768 milioane de lei.

Prima emisiune de titluri s-a desfășurat în luna iulie, iar cea de-a doua a fost în august.

Finanțele vând din nou titluri de stat populației, cu maturitate de 3 ani. În paralel, schimbă legislația pentru a permite răscumpărarea înainte de scadență și vânzarea CITEȘTE ȘI Finanțele vând din nou titluri de stat populației, cu maturitate de 3 ani. În paralel, schimbă legislația pentru a permite răscumpărarea înainte de scadență și vânzarea

Ministerul Finanțelor a anunțat, la începutul lunii august, că emiterea titlurilor de stat pentru populație va continua și în lunile următoare, posibil și cu alte maturități care urmează a fi stabilite după evaluarea interesului manifestat de investitori, până la consumarea plafonului anual stabilit pentru anul 2018 la un nivel indicativ de 4 miliarde de lei.

Până în prezent, populația a putut cumpăra titluri de stat cu maturități de 5 ani, dobândă de 5%, și 3 ani, dobândă de 4,5%.

În paralel, Finanțele au inițiat schimbări legislative pentru a modifica două aspecte importante care reduceau atractivitatea acestor investiții. Astfel, aceste modificări vor da posibilitatea transferului dreptului de proprietate asupra titlurilor de stat către un alt investitor persoana fizică și vor permite răscumpărarea acestora de către stat înainte de scadență. Persoana care răscumpără titlurile înainte de scadență ar urma să piardă dobânda.

viewscnt
Afla mai multe despre
titluri de stat
populatie
ministerul finantelor
emisiune de titluri de stat