Rezervele valutare la BNR au scăzut în aprilie cu 1 miliard de euro

Rezervele valutare la BNR au scăzut în aprilie cu 1 miliard de euro
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 4 mai 2020

Rezervele valutare administrate de Banca Națională a României au scăzut pentru a doua lună consecutiv, în aprilie, la 33,16 miliarde de euro, de la 34,12 miliarde de euro în martie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În cursul lunii trecute au fost intrări de circa 4,1 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene și altele. Au fost și ieșiri de puțin peste 5 miliarde de euro, reprezentând modificarea RMO și plăți de datorie, inclusiv o sumă de 250 de milioane de euro aferentă unor împrumuturi ale Ministerului Finanțelor Publice.

IMM Invest - Ce firme s-au înscris: IFN-uri care caută să plaseze mai departe împrumuturile cu dobândă 0, organizatorii Untold, televiziuni și edituri, antreprenori de pompe funebre CITEȘTE ȘI IMM Invest - Ce firme s-au înscris: IFN-uri care caută să plaseze mai departe împrumuturile cu dobândă 0, organizatorii Untold, televiziuni și edituri, antreprenori de pompe funebre

În martie, rezervele au scăzut cu 1,7 miliarde de euro comparativ cu februarie, pe fondul intervențiilor BNR în piața valutară pentru a opri deprecierea leului, cât și a eliberării unor sume de 500-600 de milioane de euro către băncile comerciale ca urmare a reducerii rezervelor minime obligatorii la valută în februarie. De altfel, leul s-a depreciat cel mai puțin dintre monedele din regiune în contextul volatilității generate de pandemia COVID-19 în piețele financiare. Guvernatorul Isărescu menționa la finele lunii martie că vârful tensiunilor a fost depășit.

Nivelul rezervei de aur s-a menținut la 103,6 tone. În condițiile evoluțiilor prețurilor internaționale, valoarea acesteia s-a situat la 5,26 miliarde de euro, comparativ cu 4,88 de miliarde de euro la finele lunii martie.

Plățile scadente în luna mai 2020 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanțelor Publice, însumează circa 147 milioane euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
rezerva valutara
depreciere leu
rezerve bnr