Israelienii de la Leumi au semnat acordul de vânzare a băncii din România către First Bank, deținută de fondul J.C. Flowers

Israelienii de la Leumi au semnat acordul de vânzare a băncii din România către First Bank, deținută de fondul J.C. Flowers
Oana Osman
Oana Osman
scris 16 apr 2019

Bank Leumi, cea mai mare bancă din Israel, a semnat astăzi acordul de vânzare a subsidiarei din România către First Bank, bancă deținută în România de fondul american J.C Flowers, conform informațiilor Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Americanii au ales să preia Leumi România printr-o bancă ce are deja licență pe piața locală, nu direct de către fondul de investiții, variantă care ar putea permite o aprobare mai simplă de către autorități. 

Urmărește-ne și pe Google News

First Bank este fosta Piraeus Bank, cumpărată și rebranduită de J.C Flowers, care derulează în prezent un amplu proces de restructurare. Concedierile de personal și neînțelegerile legate de plata salariilor compensatorii au fost urmate de proteste în stradă ale angajaților băncii locale.

Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

First Bank va prelua 99,9% din acțiunile Bank Leumi România. Procedura de due-dilligence a fost încheiată, dar tranzacția finală este condiționată de obținerea autorizărilor din partea BNR și Consiliului Concurenței.

Capitalul social al First Bank urmează a fi majorat cu 15,9 milioane de euro. Banca urmează să vândă și sediul central.

RAPORT De ce n-a găsit Consiliul Concurenței cartel pentru creșterea ROBOR în 2008, cum au profitat unele bănci de intervenția BNR și cine era cel mai mare speculator pe leu CITEȘTE ȘI RAPORT De ce n-a găsit Consiliul Concurenței cartel pentru creșterea ROBOR în 2008, cum au profitat unele bănci de intervenția BNR și cine era cel mai mare speculator pe leu

Un acord de vânzare a băncii din România fusese semnat anul trecut cu fondul de investiții Argo Capital, care tatonează de mai mult timp piața locală, însă tranzacția a picat în final.

Pe piața locală, Leumi este prezentă din 2006, având o rețea de 15 unități, în 12 orașe, patru din acestea în Capitală. Deși banca mamă este cea mai mare din Israel, pe piața românească succesul a fost modest. Cota de piață nu depășea, în 2017, 0,32%, la active puțin peste 1 miliard de lei și un profit de 17 milioane de lei.

După criza financiară din 2008, banca din România a avut mai mulți ani de pierdere, iar Bank Leumi a trebuit să injecteze suplimentar echivalentul a încă aproape jumătate din investiția inițială.

viewscnt
Afla mai multe despre
leumi bank
first bank
j.c. flowers