GRAFIC Condițiile de lichiditate s-au deteriorat în noiembrie

GRAFIC Condițiile de lichiditate s-au deteriorat în noiembrie
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 11 dec 2019

Lichiditatea în exces din sistemul bancar s-a redus cu o treime în noiembrie, la circa 3,4 miliarde de lei, la cel mai redus nivel de după iulie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Stocul mediu depus de bănci la facilitatea de depozit a Băncii Naționale a Românei s-a înjumătățit la 336 de milioane lei, în timp ce stocul de bani depuși de bănci la licitația de atragere depozite s-a redus de la 4,4 miliarde de lei la 3 miliarde de lei.

Acționar FAN Courier: Prioritatea zero a oricărui guvern trebuie să fie investițiile în infrastructură. Pierderile generate de lipsa autostrăzilor sunt acoperite de toată lumea prin prețurile mai mari plătite la toate produsele CITEȘTE ȘI Acționar FAN Courier: Prioritatea zero a oricărui guvern trebuie să fie investițiile în infrastructură. Pierderile generate de lipsa autostrăzilor sunt acoperite de toată lumea prin prețurile mai mari plătite la toate produsele

Scăderea excesului de lichiditate de la 5,1 la 3,4 miliarde de lei nu include și tranzacțiile valutare din 28 și 29 noiembrie, “când am avut o creștere a volumului de tranzacții alimentată de intervențiile băncii centrale”, notează analiștii ING Bank.

Vânările de valută de către banca centrală pentru susținerea monedei naționale duc la scăderea cantității de lei din piață. Totodată, pentru că au fost mai puțini lei în piață, am văzut și o creștere a dobânzilor pentru cash în piața monetară.

Leul a fost sub presiune de depreciere pe finalul lunii trecute și chiar a trecut de 4,8 unități/euro pe piața valutară interbancară. După intervențiile BNR și creșterea dobânzilor, presiunea s-a redus și leul s-a tranzacționat în ultimele 10 zile între 4,77 și 4,78/euro.

Băncile au rămas prudente și nu au depus niciun leu la licitația săptămânală de atragere depozite organizată de BNR. Sumele au fost, oricum, în scădere la ultimele trei licitații, de la 4,9 miliarde de lei la 205 milioane de lei.

Pe de altă parte, tot luni, Ministerul Finanțelor Publice a luat din piață 832 de milioane de lei printr-o emisiune de obligațiuni scadentă în februarie 2029. Cererea din partea băncilor a fost de trei ori mai mare decât oferta de prospect de 500 de milioane de lei. Randamentul este și el în creștere cu 0,5 puncte procentuale la 4,67% față de finele lunii octombrie, când printr-o licitație similară statul a atras 600 de milioane de lei. Precedenta tentativă a Finanțelor de a scoate în piață aceste titluri, în noiembrie, a eșuat.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
lichiditate bnr
dobanzi banci
dobanzi interbancare