Grecia analizează un plan de sprijinire a băncilor similar cu cel introdus în Italia

Grecia analizează un plan de sprijinire a băncilor similar cu cel introdus în Italia
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 oct 2018

Grecia analizează un plan prin care să ajute băncile să își urgenteze vânzarea de credite neperformante, inclusiv printr-o posibilă garanție guvernamentală, în încercarea de a restabili încrederea în acest sector, au declarat pentru Bloomberg surse din apropierea acestui dosar.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Chiar dacă detaliile nu au fost încă definitivate, planul ar urma să prevadă că băncile vor direcționa o parte din creditele lor neperformante către mai multe entități cu destinație specială (special purpose vehicles-SPV) care le vor prelua din bilanțurile băncilor. Ulterior, aceste SPV-uri vor emite obligațiuni, garantate de statul elen, și le vor vinde investitorilor, au declarat sursele care au dorit să își păstreze anonimatul, arată Agerpres.

Acest plan vine după ce acțiunile băncilor elene au înregistrat o scădere de peste 40% în acest an, tendință care s-a accelerat în ultima săptămână, pe fondul îngrijorărilor că aceste bănci nu își pot curăța bilanțurile suficient de rapid. Băncile elene, care au trecut testele de stres organizate de Banca Centrală Europeană la începutul acestui an, sunt presate de organismele de supervizare să își reducă nivelul creditelor neperformante.

Polonia a cumpărat cea mai mare cantitate de aur după 1998, una dintre cele mai mari achiziții făcute de atunci de o țară UE CITEȘTE ȘI Polonia a cumpărat cea mai mare cantitate de aur după 1998, una dintre cele mai mari achiziții făcute de atunci de o țară UE

Planul autorităților de la Atena are unele similitudini cu măsurile adoptate de autoritățile italiene pentru a-și stabiliza propriul sistem bancar. Una dintre surse a apreciat că acest plan ar putea reduce creditele neperformante ale băncilor grecești cu până la 15 miliarde de euro, de la o povară totală de 8,6 miliarde euro raportată de cele patru mari bănci elene la finele lunii iunie.

În România, National Bank of Greece (NBG) încearcă să vândă Banca Românească, după ce, cum a anunțat în premieră Profit.ro, Banca Națională a României a respins tranzacția prin care banca ungară OTP a fi preluat această bancă.

Recent, banca elenă Alpha Bank a vândut un portofoliu de credite neperformante corporate din România, estimat la 360 milioane euro, către un consorțiu de investitori internaționali, incluzând Deutsche Bank, AnaCap Partners și APS, tranzacția, anunțată la începutul anului de Profit.ro, fiind avizată de Consiliul Concurenței.

Până în 2019, sistemul bancar grecesc trebuie să ajungă cu rata creditelor neperformante la 20% (circa 40 de miliarde de euro) și să reducă expunerea neperformantă la 34% (aproape 67 de miliarde de euro), potrivit țintelor agreate de bănci cu autoritățile de reglementare.

Legislația a fost modificată anul trecut astfel încât funcționarii și bancherii implicați în tranzacțiile cu credite neperformante să fie exonerați de răspunderea civilă și penală, atât cât timp cât acționează în concordanță cu legea și dacă prin acțiunile lor nu periclitează situația băncii. Anterior, oficialii băncilor erau pasibili de sancțiuni civile și chiar penale dacă aprobau astfel de tranzacții, pentru că ar fi diminuat valoarea bunurilor recuperabile.

Eurobank a vândut în toamna anului trecut un portofoliu de 1,5 miliarde de euro către grupul suedez Intrum, iar National Bank of Greece a scos la vânzare, la începutul acestui an, un portofoliu de credite neperformante de 5,2 miliarde de euro. La rândul său, Piraeus Bank a inițiat transferul a două portofolii de câte 1,5 miliarde de euro.

Afacerile cu neperformante au fost înfloritoare în ultimii ani, în condițiile în care băncile din România au acumulat active de calitate îndoielnică care au plesnit în timpul crizei. De altfel, România a devenit cea mai mare piață pentru vânzările de portofolii stricate, după ce BNR a împins băncile să curețe bilanțurile.

viewscnt
Afla mai multe despre
banci
credite
neperformante
grecia